tiistai 13. joulukuuta 2016

Vaihtoon haku TTÜlla

Monia varmaan tämä aihe kiinnostaa ja haluaa kuulla ihan suoraan, miten hommat etenevät. Itselle vaihtoon hakeminen oli itsestäänselvyys, sillä en lähtenyt lukiossa vaihtoon, vaikka tilaisuus tulikin. Itse koin että en ole valmis sellaiseen muutokseen, mutta päätin jo silloin, että haen yliopistovaihtoon heti kun tilaisuus siihen tulee. Jos jotain mietityttää onko kilpailu paikoista kovaa; en itse sitä huomannut, luokaltani lähti/lähtee yhteensä 5 oppilasta vaihtoon. Kaikki kurssit jotka suoritat vaihdossa näkyvät omassa todistuksessa pass/fail, joten ei kannata panikoida että kurssit laskevat keskiarvoa. Koulusta ja hakijasta riippuen vaihdon pituus voi olla 1-2 semesteriä. Vaatiiko hakeminen hermoja; vaatii ja paljon. 

LUISS päärakennus Roomassa

Koko vaihtoprosessi on ollut yhtä tunteiden vuoristorataa, ääripäästä toiseen. Koulun sivuilta löytyy hyvät ohjeet opiskeluvaihtoon sekä vaihtokoulu mahdollisuudet. Jokaisen hakijan kuuluu täyttää tietyt kriteerit sekä täyttää tiettyjä asiakirjoja ja tehdä tietty koko hakemusprosessi. Tärkeimmät vaatimukset ovat:

-vähintään 3,0 keskiarvo
-englannin taso B2
-motivaatio kirje
-CV

Kun olet saanut tehtyä ensimmäisen osan prosessista, eli lähettänyt tiedot koululle, sinut kutsutaan haastatteluun. Haastattelussa loistat ja hurmaat oman koulun kolme edustajaa niin että he päättävät nimetä sinut hakijaehdokkaaksi johonkin sinun valitsemaasi kouluun. Koulu siis tarjoaa hakijalle tiettyjä kouluja, jonne voit hakea vaihtoon, ne vaihtelevat opiskeltavan alan mukaan. Vaihtoon haettaessa hakijan pitää valita kolme kouluvaihtoehtoa. Minulle oli selvää, että haluan Italiaan vaihtoon, ja onneksi Italiasta löytyikin kaksi yliopistoa. Kolmannen valitsin Ranskasta aivan etelä rannikolta. Näitä kouluja kun valitsee, suosittelen käyttämään siihen kunnolla aikaa, selaamaan tarkkaan koulujen nettisivuja läpi. Itse en tajunnut tätä tehdä, ja totesin vasta haastatteluun valmistuessani, etten osaa ranskaa saati sitten italiaa niin hyvin että pärjäisin kursseilla, ts. kaksi kolmesta valitsemastani koulusta opetti maan kielellä kaikki lakikurssit. Joten päätös valita lopullisesti ykkösvalinta, oli minun osaltani helppo, otin koulun jossa voin opiskella edes osan kursseista englanniksi. TTÜ varoittelee myös sitä, että vaikka opetuskieli on papereissa englanti ei se ehkä paikanpäällä ole enää se. Osa kouluista/maista vaatii myös eri tietoja/taitoja. Kun haastattelu on ohi, sinun tehtäväsi ovat hetkellisesti ohitse, nyt vaan jännätään hakijaehdokkaaksi hyväksymiskirjettä!

Kun saat tiedon nimityksestä alkaa järkyttävä paperisota. Tässä kohtaa pari kyyneltä valutettiin ja kirosanoja pääsi suusta useammin kuin kerran. Koulu, jonne sinut nimitettiin, haluaa että haet vielä heille erikseen, jotta he voivat lopullisesti hyväksyä sinut oppilaaksi. Kuvia todistuksista, passista, passikuvia, learning agreement.. Lista tuntui loputtomalta, varsinkin kun jokainen dokumentti piti erikseen skannata, allekirjoittaa sekä lopuksi lähettää vaihtokoululle. Helvetillisin osa oli ehdottomasti learning agreement. Siinä hakijan pitää valita vaihtokoulussa opiskeltavat kurssit, sekä niiden vastikkeet TTÜlta. Mitään ei siis ole valmiina, joten pitää selata koulujen sivuja läpi, kerätä tiedot kursseista, lähettää kyselyitä professoreille, että vastaavatko kurssit toisiaan sekä lopuksi hyväksyttää paperi omalla dekaanilla. Ideaali tilanne on se, että kurssit jota normaalisti esim. kakkosvuoden opiskelijat opiskelevat keväällä TTÜlla, sinä vaihdossa oleva, kakkosvuoden opiskelija, opiskelisit vaihdon aikana keväällä vaihtokoulussasi. Näin et jää jälkeen opinnoissasi, suoritat pakollisia kursseja, etkä joudu leikkimään kurssitarjottimien kanssa myöhemmin. Tosielämässä tilanne ei ole tämä. Todellisuus on se, että olet sekaisin eri maiden kurssitarjonnasta, mikään kurssi ei täsmää, et saa tarpeeksi noppia vaihdossa ja saat hermoromahduksen.

Tämän kaiken läpikäyneenä voin sanoa, että siitä silti selviää ja paperit saa ajoissa lähetettyä vaihtokoululle, ja oikein täytettyjen lappujen tekijä saa vaihtopaikan. Minä tosiaan lähden Roomaan ensi helmikuussa, vaihtoprosessi tapahtui viime keväänä. Kun vaihtopaikka on hallussa alkaa asunnon ja muiden tärkeiden asioiden metsästys. Tästä minulla ei ole vielä oikein mitään sanottavaa, koska en ole vielä mitään tehnyt. Asuntoa ei ole, eikä oikeastaan mitään muutakaan. Muutamasta paikasta olen asuntoja kysellyt, osa ei vastaa, osa tarjoaa kauheita koloja ja osan vastaamisaika on vain älyttömän hidas ja huono. Onneksi minulla Italiassa on hyvä tukiverkosto, joten tiedän, että apua saan heti jos sitä tarvitsen. Tällä hetkellä kokeet ja palautukset sekä tuleva asunnosta varastoon tavaroiden muuttaminen painavat päälle, ettei ole ollut aikaa keskittyä ensi vuoteen.

Ihanaa ja rentouttavaa joulua minulta,
kirjoittelenkin ensi kerralla 2017 vuoden puolella!

Vaihtoa harkitsevat tässä linkki suoraan oikealle sivulle:

4 kommenttia:

  1. Onko siis mahollista olla vaihossa jäämättä opiskeluista jälkeen jos ne kurssit merkataan pass/fail tyylillä?

    VastaaPoista
  2. Ëli siis itse arvostelulla ei ole merkitystä sen kanssa että jäisit jälkeen opiskeluissa. Itse asiassa se helpottaa vaihtovuotta, koska sinun pitää vain päästä läpi kursseista vaihdon aikana. Esim jos kurssi vaihtokohteessa on maan omalla kielellä etkä olekkaan siinä fluentti niin ei hätää, kunhan vain läpi pääset! Jokainen opintopiste hyväksytään etukäteen dekaanilla tuossa Learning agreementissä, eli tiedät jo reilusti etukäteen että monta pistettä keräät vaihdon aikana. Itselle pisteitä kertyy 27; kun oletetaan että pääsen kaikista kokeista läpi. Normaalisti Tallinnassa semesterissä on lukujärjestykseen laitettu 30 pisteen edestä kursseja.

    Ainut miten voit jäädä jälkeen, ja tämäkään ei sitä tarkoita, on se että valitset tyhmästi opiskeltavat kurssit. Suosittelen valitsemaan pakollisia kursseja (näkyvät ois:sissa) ja pääsemään ne läpi. Näin ei niitä tarvitse käydä sitten täällä Tallinnassa uudelleen, pakolliset kun on pakollisia. Kun learning agreementiä täyttää tietää jo silloin vaihdon ajankohdan. Siksi suosittelen katsomaan että mitä kursseja Tallinnassa opiskellaan samaa aikaan kuin oma vaihto on. Itse tein näin, ja sen takia minun ei tarvinnut muutella lukujärjestyksiä nyt syksyllä niin paljoa.
    Eli EI et jää jälkeen opinnoissa vaihdon takia, varsinkin jos olet etukäteen viisas. Ja teet ehkä yhden extra kurssin edellisellä semesterillä, kuitenkin vaihdon aikana itse ainakin haluan nauttia myös eri maan kulttuurista, josta valitettavasti ei saa opintopisteitä ;)

    VastaaPoista
  3. Olin itse Lyonissa Ranskassa vaihdossa 2. vuoden syksyn TTÜ kauppatieteiden puolelta ja ihan pakko kommentoida, kun itsellä melko erilainen kokemus hakuprosessista! :) Ensin hakupaperi, sitten haastattelu, joka oli todella "helppo" ja perjaatteessa kaikki hakijat pääsivät vaihtoon, eli meidän haastattelu oli vain jutustelua ja vinkkejä jatkosta.. Haastattelun jälkeen vaihtokoulun hakemus ja learning agreement ja tämän siis joutuu tehdä joka koulusta lähdettäessä, myös Suomessa. Vaihtokohteeni koululla oli kurssiesite, eli sieltä vain katsoin samantyyliset kurssit ja meidän koulun tiedekunnassa ei oltu kiinnostuttu vaihtokoulun kurssisisällöistä oikeastaan yhtään :D He vain haluavat, että mahd. moni hyödyntää mahdollisuuden ja lähtee matkaan, kunhan about samoja kurssiotsikkoja olet valinnut! Itselläni valmistuminen ei myöhästy yhtään, päinvastoin sain kaiken tehtyä 2,5 vuodessa kun sain vaihdosta hyvin kursseja ja TTÜ semestereillä tein vähän extraa! Eli kannustan oikeasti kaikkia lähtemään matkaan - prosessista voi tehdä itselleen stressaavan, mutta ei se lopulta sitä ole, ihan normi hakemuksia ja papruja - kaksi opiskelukaveriani olivat myös vaihdossa, eivätkä hekään valittaneet prosessin vaikeudesta! Lisäksi saat kelan tuen, EU tuen ja maksat suoritetuista opintopisteistä vain 10€/OP kun TTÜ kauppatieteissä maksat esim 55€/OP - säästöä siis kaikin puolin :) Ihanaa vaihtoa Emmi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja terkkuja Roomasta! Tosiaan itse vain lakipuolen opiskelijana tätä kirjoittelen, meillä ainakin kurssit käydään super tarkkaan läpi. Tiedän tosiaan yhden tytön (lakiopiskelija) joka ei päässyt vaihtoon, en tosin tiedä syitä tähän. Itselle paperisota syntyi oikeastaan vasta haastattelun jälkeen, vaihtokoulu vaati erittäin tarkkoja tietoja ja papereita.

      Suosittelen silti kaikkia tarttumaan tilaisuuteen ja nauttimaan vaihdosta! Olet oikeassa säästön suhteen, maksuja TTUlle vain 10€/per piste ja tuet Suomesta sekä Virosta. Yksityinen yliopisto Italiassa jonka koulumaksu on 12 000€ vuodessa ilmaiseksi on aika iso juttu. Nautin!

      Poista