tiistai 23. helmikuuta 2016

Koiran kanssa Tallinnassa

Heippa!

Viime kerralla jo sanoinkin (ja myös Sara taisi siitä mainita), että kerron teille millaista on elämä koiran kanssa Tallinnassa, etenkin Suomeen verrattuna.

Mulla on siis kaksi chihuahuaa: Luna, joka on 3,5 vuotta vanha (lyhytkarvainen) ja Ivy, joka on melkein 2-vuotias (pitkäkarvainen). Tallinnaan muuttoa suunnitellessani, mulle oli itsestään selvää, että otan koirat mukaan. Moni kyllä varoitteli fuksivuoden kosteudesta ja siitä ettei koirat välttämättä sopisi kovin hyvin yhteen kiireisen fuksivuoden kanssa. En kuitenkaan ollut ainut, joka päätti ottaa koiransa mukaan opiskelemaan lähdettyään, lakipuolen fukseista ainakin viidellä muulla on mun lisäkseni täällä koira.

Ivy ja Luna

Suomesta on erittäin helppoa kulkea Tallinnaan, ainoastaan parin tunnin laivamatka. Koirien kanssa olisi helpointa, jos olisi oma auto, tällöin koirat saisivat olla laivamatkan ajan autossa. Kaiken lisäksi lemmikit ylittävät Suomenlahden auton kyydissä ilmaiseksi. Tallink ottaa koirat autoon ympäri vuoden, Viking Line rajoittaa matkustuskauden talviaikaan (muistaakseni huhtikuusta elokuuhun on kiellettyä jättää koirat autokannelle, koska lämpötila saattaa nousta siellä erittäin korkeaksi).

Aikataulujensa puolesta Tallink on paras laiva matkustaa, etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville. Tallinkilla koirille joutuu varaamaan joko lemmikkihytin (joka on törkeän kallis, taisi olla päälle 50€ suunta ja hyttimaksun lisäksi pitää maksaa lemmikkimaksu erikseen) tai viemään koiransa erillisille häkkipaikoille ja maksaa lemmikkimaksua 13€/suunta. Viking Line olisi ihanteellisin (ei toki aikataulujensa puolesta), sillä siellä koirat saavat olla yleisissä tiloissa ravintoloita ja kauppoja lukuun ottamatta. Yhdensuuntainen matka lemmikille kustantaa 14€. Eckerö Linellä joutuu varaamaan lemmikkihytin, joka täytyy varata soittamalla ja maksaa 25€ (?) suunta. Kesäaikaan liikennöivä Linda Line on halvin ja helpoin koirien kanssa, lemmikki kustantaa 4€/suunta ja ne saavat oleskella koko paatissa. Itse olen aina käyttänyt Tallinkia tai Linda Linea aikataulullisista syistä.

Kadriorg tarjoaa täydelliset lenkkeilymaastot koiran omistajille.

Sinänsä elämähän on Tallinnassa erittäin helppoa koiran kanssa, keskustan alueella on useampikin puisto, jossa on hyvät lenkkeilymahdollisuudet ja parin kilometrin säteellä keskustasta löytyy myös Kadriorg-puisto, jossa riittää lääniä innokkaimmillekin lenkkeilijöille. Lisäksi Tallinnan keskustassa on erittäin paljon pienempiä viheralueita, väittäisinkin siis, että Suomesta ei minkään suurkaupungin keskustasta löydy edes Tallinnaan verrattavia ulkoilumahdollisuuksia koiralle.

Koirapuistoja Tallinnassa on useampi, joista ainakin kaksi sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Toinen on hieman Stockmannilta satamaan päin Politsei-puiston yhteydessä, jossa koirille on ainoastaan yksi aitaus. Stockmannilta sisämaahan mentäessä Juhkentalin varrella ennen Kalev Suurstaadionia löytyy koirapuisto, jossa on isoille ja pienille omat puolensa. Toisin kuin Politsei-puistossa sijaitseva koirapuisto, tämä on erittäin hyvin piilotettuna puiden sekaan, eikä tätä löydä ellei tiedä mistä etsii ja mitä etsii, tai satu vahingossa kävelemään ohitse. Näissä molemmissa koirapuistoissa on lisäksi muutama agility-este.


Me liikumme useimmiten koirien kanssa
joko bussilla tai trollilla, mikäli tulee
tarve käyttää julkisia.


Puolen vuoden Tallinnassa asumisen jälkeen uskallan väittää, että Tallinna on koiraystävällisempi kuin yksikään Suomen kaupungeista. Yleisesti ottaen ihmiset suhtautuvat täällä hyvin koiriin, kadulla lapset osoittelevat kohti ja usein aikuiset katsovat koirien päälle hymyillen, Suomessa taas katseet ovat useammin vihaisia kuin ystävällisiä. Koirien kanssa saa liikkua kaikilla julkisilla kulkuneuvoilla. Sääntöjen mukaan koirilla pitäisi olla kuonokoppa, kun niitä viedään julkisiin, mutta minun koiriltani ei ole sitä koskaan vaadittu ja olen nähnyt myös paikallisten käyttävän koiriensa kanssa julkisia ilman kuonokoppaa.

Suurin osa takseista ottaa kyytiin koiria, mutta taksia tilattaessa on kohteliasta mainita koirasta. Itse taksilla kulkiessani koirat ovat yleensä aina boksissaan, joten en ole kokenut tarpeelliseksi sitä mainita jos olen yksin liikenteessä, eikä kukaan taksikuski ole ikinä suhtautunut negatiivisesti siihen, että matkustan koirien kanssa.

Ivy mukana Robert's Coffeessa

Tuntuu siltä, että Tallinnassa pääsee koiran kanssa melkein poikkeuksetta kaikkialle: ostoskeskuksiin, kahviloihin, ravintoloihin, vaateliikkeisiin ja jopa ruokakauppaan. Muutamaan otteeseen olen yhdistänyt koirien ulkoilutuksen esimerkiksi apteekkireissuun, jolloin on tullut koirien kanssa pyörähdettyä Viru-keskuksessa. Myös useat keskustan vaateliikkeet on tullut koluttua läpi koira mukana. Kahviloista mm. Viru-keskuksen Robert's Coffee ja Vene-kadun Reval on tullut henkilökohtaisesti testattua koiraystävälliseksi. Ravintolassa minulla on ainoastaan kerran ollut koira mukana, Manna La Roosassa. Lisäksi mm. F-Hoone tunnetaan koiraystävällisyydestään.

Kohteliasta on kysäistä ravintolaan tai kahvilaan sisään mennessään saako niihin tulla koiran kanssa, mutta uskoisin lähes jokaisen paikan antavan tuohon kysymykseen myöntävän vastauksen. Koiran kanssa liikkuessa tulee kuitenkin muistaa huomaavaisuus kanssaihmisiä kohtaan, nuoren ja vilkkaan, aloillaan pysymättömän koiran kanssa ei ole sen suotavampaa lähteä ravintolaan tai kahvilaan kuin Suomessakaan.

Itselläni on kokemusta ainoastaan chihujen kanssa, joten kaikki kokemukset Tallinnan julkisista ja koiraystävällisistä paikoista perustuvat siihen miten pieniin koiriin suhtaudutaan. Osassa paikkaa isoja koiria ei välttämättä toivoteta yhtä tervetulleeksi kuin pieniä koiria.


Tallinnassa koiran omistaminen on suosittua, omassa rapussani tiedän ainakin kaksi muutakin taloutta, joissa on koira. Koirien kanssa ulkona käydessä törmää poikkeuksetta joka kerta toiseen koiranulkoiluttajaan, yleensä useampaankin. Viron lakien mukaisesti koirien tulee kulkea hihnassa, irti ne saavat olla ainoastaan koirapuistoissa ja muilla niin merkityillä alueilla. Silti täällä törmää irti oleviin koiriin ja muutaman kerran on tullut läheltä piti-tilanteita, kun nämä irtokoirat eivät olekaan olleet täysin omistajansa hallinnassa.

Itse käyn koirien kanssa ainoastaan näyttelyissä, mutta http://www.koerus.ee/ on eräs koirakoulu, jonka sivuilta näkee että heillä on tarjottavanaan useita erilaisia kursseja, jos koiran kanssa haluaa harrastaa muutakin kuin näyttelyitä.

Näyttelyharrastajalle Tallinna on ihanteellinen asuinpaikka, sillä täällä järjestetään vuodessa 5-10 näyttelyä joka roturyhmälle. Lisäksi Harjun maakunnassa on useita näyttelyitä, eikä Tartoon, Vaimastvereen, Rakvereen, Pärnuun ja Narvaan kestä ajaa kuin maksimissaan muutaman tunnin. Suomeen verrattuna tämä on luksusta, ainoastaan pääkaupunkiseudulla järjestetään useampia näyttelyitä vuodessa. Virossa myös näyttelyiden hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa, varsinkin jos sattuu olemaan paikallisen kennelliiton (EKL) tai rotujärjestön jäsen.


Joskus innokkainkin näyttelyissä kävijä
uupuu pitkän päivän päätteeksi.


Jotta saa tulla koiran kanssa maihin Viroon, vaaditaan koiralta tunnistusmerkintä ja voimassa oleva lemmikkipassi, jonka rokotukset ovat ajan tasalla. Suomesta Viroon tultaessa rokotukset menevän maahantulon puolesta passin mukaan. Rabieksen täytyy olla voimassa ja varoajan kulunut umpeen. Tapahtumiin osallistumisella on usein erilaiset vaatimukset rokotusten suhteen kuin maahantulon yhteydessä, joten kunkin tapahtuman rokotusvaatimukset kannattaa aina erikseen tarkistaa tapahtuman sivuilta. Näyttelyihin osallistuttaessa nelosrokotukset menevät passin mukaan ja samoilla säännöillä kuin Suomessa, mutta rabies täytyy uusia kahden vuoden välein.

Virosta Suomeen koiran kanssa matkustettaessa tulee muistaa ekinokokkoosi-matolääkkeen antaminen vähintään 24 tuntia ja enintään viisi vuorokautta ennen Suomeen saapumista, ellei käytä 28 päivän sääntöä. Lisätietoa näistä löytyy Eviran sivuilta.

Tallinnassa eläinlääkärillä käyminen on pääsääntöisesti edullisempaa kuin Suomessa, mutta etenkin keskustan alueen eläinlääkärit alkavat olla hinnoissaan. Matolääkeleiman saa omien lääkkeiden kanssa suurimmasta osasta paikkoja 5€/koira. Itse käyn Tiina Toometin eläinklinikalla, joka käyttää tätä 5€ veloitusta. Muita eläinlääkäripalveluja en ole progesteroni-testejä lukuun ottamatta tarvinnut. Progesteronit ovat samoissa hinnoissa kuin Seinäjoella omalla eläinlääkärilläni, mutta luultavasti halvempia kuin pääkaupunkiseudulla.

Kello alkaa jo lähestyä uhkaavasti yhtä ja silmät valua kiinni. Tämän kuvan myötä toivotan kaikille hyvää yötä :)

2 kommenttia:

 1. Moikka! Saako teille jollekin laittaa mahdolliseen säpöön (tai muualle) vähän kysymyksiä tallinnassa asumisesta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan!

   Vähän hidasta on kommentteihin vastaaminen täällä, mutta jos sulla on vielä kysyttävää niin mulle voi ainakin laittaa sähköpostia sara.harkonen@hotmail.com

   Poista