tiistai 9. joulukuuta 2014

Työskentely ja Yrittäjyys Virossa


Tää ei nyt suoraan liity aiheeseen, muttakun joulutori!! :)

Moikka moi!

Kaikki on varmasti kuullut juttua, että Virossa on palkat huomattavasti alhaisemmat kuin Suomessa. Yllätyin kuitenkin tänne tullessani siitä, miten suuria tuloerot oikeasti ovat. Keskiverto virolainen tienaa noin 900e kuussa, mikä on jo oikeastaan korkea palkka, sillä hotelli- ja ravintola-alalla kuukausitulot jäävät noin 600 euron tienoolle. Hyvä vertailukohde on myös esimerkiksi paikallinen McDonald's, joka tarjoaa uudelle työntekijälle liksaa huimat 3,30e tunnissa… Tänne ei siis varsinaisesti kannata tulla töihin euronkuvat silmissä. Silti moni suomalainen opiskelija työskentelee täällä opiskelujen ohella, miksi?

No, ensinnäkin suomalaiset opiskelijat ovat aika kovassa huudossa virolaisilla työmarkkinoilla, vaikka ei edes puhuisi paikallista kieltä. Syynä tähän on se, että monet virolaiset yritykset toimivat jo/haluavat siirtyä myös suomalaisille markkinoille ja näin ollen tarvitsevat kielitaitoista henkilökuntaa. Tai vaihtoehtoisesti Virossa toimiva suomalainen yritys haluaa palkata täällä olevia suomalaisia listoilleen; näin he myöskin säästävät palkkakuluissa, sillä täällä maksetaan liksaa lähestulkoon paikallisen palkkatason mukaan. Meillä on oma yhteisö Tallinnassa opiskeleville suomalaisille, johon sataa melkein viikoittain työtarjouksia; pääosin myynti-, markkinointi- tai rahoitusalan hommia.


Täällä etelässä paistaa aina aurinko...

Niinkuin jo kävi selväksi, Virossa työn tekeminen ei ehkä ole se paras tapa tienata, mutta täällä työskentely voi tuoda opiskelijalle kullanarvoista työkokemusta tulevaisuutta ajatellen. Oman alan hommia on aika helppo saada. Voisin väittää, että jokainen suomalainen opiskelija, joka täällä haluaa töihin, löytää kyllä töitä. Monet opiskelijat ovat esimerkiksi aloittaneet uransa Nordeassa Tallinnan konttorissa asiakaspalveluhommissa ja sittemmin siirtyneet suoraan Nordean listoille Suomeen. Kaikki kauppisopiskelijat tietää, että Suomen Nordeaan ei ole helppo päästä, sillä hakijoita on tuhansia. Mutta kun on jo “talon sisällä” vaikkakin Virossa, on siirtyminen paljon helpompaa.


Eli siis kun seuraavana huurteisena viikonloppuna hukkaat Nordean pankkikorttisi ja soitat asiakaspalveluun sen sulkemisesta, mitä todennäköisemmin sinulle vastaa juuri Tallinnassa asuva suomalainen opiskelija! 


Itse aloitin Tallinnassa työskentelyn tänä syksynä, oikeastaan hetken mielijohteesta, kun eteeni tupsahti mielenkiintoinen ilmoitus. Kamppailu- ja fitness alalla toimiva yritys nimeltä Budopunkt haki itselleen markkinoijaa Suomeen avattavaa verkkokauppaa varten.  Tämä syksy onkin kulunut nettisivuja kääntäessä, tuotekuvauksia kirjoittaessa ja markkinointisuunnitelmaa juoniessa ja toteuttaessa. Pääosin olen tehnyt töitä etänä omalta koneelta, ja noin kerran viikossa käynyt toimistolla moikkaamassa ja palaveeraamassa muiden kanssa. Muutama viikko sitten saatiinkin itse sivusto auki ja kampanjat käyntiin.  Jes! Kokemuksena tämä projekti on ollut todella opettavainen ja mielenkiintoinen, olen vihdoin päässyt testaamaan koulussa opittua teoriaa käytännössä. Isona plussana myös se, että tässä kyseisessä yrityksessä on ihan huippu henkilökunta ja sitä kautta onkin tullut nippu uusia ystäviä!  Jos kiinnostaa kurkata, mitä ollaan saatu aikaan, niin verkkokauppa löytyy osoitteesta www.budopunkt.fi ja Facebookista nimellä Budopunkt Suomi.

Kotioffice

Myös monet suomalaiset yritykset ovat löytäneet Viron mahdollisuudet, sillä täällä yrittäjiä ei rankaista superkovilla veroilla niinkuin Suomessa. Päinvastoin, yrittämistä halutaan tukea ja siitä saa helposti kannattavaa. Suomalaistaustaisia yrityksiä on arvioitu olevan Virossa jo yli 4000. Suurin syy tähän on juurikin se,  että yrityksen perustaminen on helppoa ja Virossa on edullinen yritysverotus.  Täällä yrityksen tuloista verotetaan vasta sitten, kun omistajat nostavat yrityksestä rahaa ulos. Eli siis talletetuista ja yritykseen sijoitetuista tuloista ei tarvitse maksaa veroa ollenkaan. Ja lisäksi tietenkin tällä puolella lahtea materiaalit, tilavuokrat ja henkilökunta on paljon edullisempaa kuin Suomessa. 

Viro tarjoaa siis paljon hyviä työskentelymahdollisuuksia suomalaisille, eikä pelkästään toisinpäin :)

Esimerkiksi tänne voi Tallinnassa lampsia oman bisnesideansa kanssa saamaan neuvoja ja apua starttaamiseen.Mahtavaa joulun odottelua, palataan taas ensivuoden puolella!

-Tiara


5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Herätti ajatuksia tämä allekirjoittaneessakin. http://lifeviadetours.blogspot.fi/2014/12/vastinetaydennys-tallinnan-tallaajille.htm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että sieltä tuli rutkasti täydennyksiä aiheeseen :) tosiaan Tallinnan Tallaajissa käsitellään aiheita aina aika pintapuolisesti!

   Poista
 3. Moi! Mites toimii opiskelijan työskentely Virossa ja oikeus sosiaaliturvaan? Eli aletaanko Suomesta heti perätä oikeutta sosiaaliturvaan ja vaatia opintotukia takaisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Sori pitkä vastausaika, jäänyt kommentti huomaamatta multa! Anyway, jos Viroon muuttaa pysyvästi niin menettää oikeuden Suomen suosiaaliturvaan, mutta mikäli asuminen täällä on väliaikaista niin sillon saa normaalisti suomen edut ja ja itseasiassa vieläpä korotetun opintotuen.

   Poista