maanantai 18. marraskuuta 2013

Laival eka laival vika

Alkuhehkutus
Ensimmäinen syksy opiskeluja alkaa olla takana. Tallinnassa, suomalaisopiskelijan taivaassa. Muistoja on kertynyt enemmän ja vähemmän. Paljon enemmän positiivisia kuin negatiivisia ja vähemmän muistoja ylipäätään muutamien opiskelijajuhlien jatkoilta. Täällä Tallinnassa kokee, näkee, oppii, pitää hauskaa ja on allapäin. Jokaisella meillä on omat tarinat siitä kuinka tänne on päätynyt, miten täällä on kasvanut ja monilla jo visio siitä mihin jatkaa opiskelujen päätyttyä. Toisaalta meitä yhdistää lahden toisella puolen paljon. Niin me yhteishengessä toinen toista tukien (joskus kirjaimellisesti) pidämme hauskaa, ratkomme yhdessä omia ja koulun antamia ongelmia ja innovoimme uutta ja jännää tekemistä. Täällä ei kaveria jätetä. Mukaan vaan! Linda Linellä Helsingistä Tallinnaan kestää 1h30min.VINKKI! Löydä laivojen töpselipaikat, niin voit hyödyntää matkat esimerkiksi 
kirjoittamalla blogitekstejä. Jos myrskyää älä tule Linda Linellä (vaikka se sattuisi kulkemaan).
 Itämeren aallot saa joidenkin mahat sekaisin.

Miten pääsee mukaan?
Uuteen paikkaan opiskelemaan lähteminen (etenkin "ulkomaille") voi tuntua vaikealta ja ehkä jopa pelottavalta. Sivuilta ttu.ee löytyy keväisin sisäänpääsyvaatimukset ja hakupaperit. Täytät ne ja jos tulee vaikeuksia niin kysy, autamme. Kun sitten saat tiedon sisäänpääsystä hoida kela-asiat kuntoon. Täydet tuet ovat suomalaisille hieman alle 500€/kk. Pelkästään tuolla pääsee täällä Tallinnassa melko pitkälle. Kelan ohella toinen käytännön asia joka on pakko laittaa kuntoon on puhelinliittymä. Sonera on ainoa oikea Tallinnassa opiskelevalle.
Kolmas asia hyvä hoitaa kuntoon paljon ennen Tallinnaan saapumista on asuminen. Kaverien sohvilla tai ylihintaisissa vuokra-asunnoissa asuvia opiskelijoita on alkusyksystä yllättävän paljon. "Ylihintainen" vuokra-asunto Tallinnassa on 500€ kuussa yksiöstä. Kun tuota vertaa esimerkiksi omaan asumiseeni kolmen hyvän ystävän kanssa, vanhassa kaupungissa, 300€ kuukausi/henkilö 160 neliöisessä kattohuoneistossa, kattoterassilla ja saunalla niin on 500€ kuukausi yksiöstä täällä epäreilu hinta. Toistan vielä vinkkini; aloita asumisasioiden hoitaminen ajoissa niin ei tarvitse alkusyksyä stressata tai muuttaa Mustamäelle pois keskustasta, missä suurin osa suomalaisista opiskelijoista asustaa. Kaiken lisäksi syksyisin Tallinnan viekkaat vuokra-asuntojen välittäjät muutenkin nostavat hintoja suomalaisten opiskelijoiden iloksi.
Kun tänne sitten kesä lopulla saapuu ja on hoitanut alkujärjestelyt huolella voi "rentoutua" ja antaa yliopiston opinnonohjaajien ja opiskelijajärjestöjen viedä opiskelujasi eteenpäin. Tottakai se vaatii oman panoksen. Ei täällä mitään kultavadilla nenän eteen tuoda ja ongelmia aina tulee, mutta toimimalla kuten kerrotaan ja kysymällä kun tulee epäselviä asioita on tärkein asia, opiskelu, Tallinnassa melko leppoisaa touhua (matikkaa lukuunottamatta).

Näkymä opiskelija-asunnon ikkunasta
Opiskelija-asunnon olohuone ja ujo kämppis

Joogia ja/tai joogaa
Juhlista toisiin eli joogia Tallinnassa opiskelu ei välttämättä ole. Tosin jos haluaa on sekin mahdollista, mutta tuo tie on erirankka ja lähettänyt muutamia opiskelijoita takaisin Suomeen miettimään tekojaan. Tyhmää mielestäni, sillä Tallinna ja Viro tarjoaa kuitenkin niin paljon enemmän kuin vain Shooterssin tai Locan aamukuuden pitsat. "Perinteisten" turistinähtävyyksien lisäksi Tallinnassa, aivan keskustan vieressä on esimerkiksi upeat lenkkeilymaastot. Lenkkeilyn jälkeen voi käydä rentoutumassa Tallinnan monissa eri kylpylöissä ja poreilun jälkeen, voi syödä kolmen ruokalajin illallisen gourmet-ravintolassa, viinit mukaan laskettuna alle kahdellakymmenellä eurolla. Jos ei ole niin kova nälkä niin kakkukahvit vanha kaupungin pikkukahviloissa muutamalla eurolla varmasti lämmittää mieltä.
Kun mikromakrot turhauttaa löytyy opiskelujen vastapainoksi urheiluakin. Tallinnan suomalaiset opiskelijat järjestävät höntsäjalkapalloa, koripalloa, sählyä, tarjontaa löytyy aina golfista joogaan ja kun osaa kysyä, niin pääsee mukaan Facebook-ryhmiin, joissa sovitaan ajoista ja paikoista. Jotkut täällä ottavat "tosissaan" ja pelaavat jääkiekon tai koripallon pääsarjojakin. Jokainen tyylillään, tarjontaa riittää.


"Joogia" TauSKIn bileissä

Mun tyyppistä "joogaa" eli wakeboardingia Viron mestaruusskabailuista loppukesästä.


Tällänen pintariipasu mun uuteen maailmaan. Hauskaa pidetään, opiskeluja unohtamatta!! Jos on kysymyksiä niin kysele ihmeessä. Jos ei kysymyksiä niin Tallinnan Tallaajat täällä taas uudella tekstillä ensi tiistaina.
Nägemist!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti