tiistai 12. marraskuuta 2013

Kiertotie

Tere!

Huhhuh, nyt ois sitten mun vuoro aloittaa kirjottaa jotain järkevää tai vähemmän järkevää tähän blogiin. Kaksi ekaa postausta on tarjonnut jo paljon tietoa kahdesta mahtavasta linjasta ja myös meidän upeasta koulusta!

Itse olen siis lakiopiskelija ja toista vuotta TTU:lla. Lukion jälkeen halusin pitää välivuoden, koska tuntui siltä, että opiskeltu oli tarpeeksi ja työelämässä olisi paljon hauskempaa. No, olihan se aluksi, mutta aika nopeasti tajusin, että ei kaupan kassalla tai yrityksen respassa jaksa koko elämää istuskella. Vietin yhden syksyn myös Kaliforniassa au pairina ja niitä "desperate housewiveseja" katsellessa ymmärsin myös, ettei sellainen elämä todellakaan ole mua varten.

Niin kuin kerroin jo ihan ekassa esittelytekstissä niin hain ensin Suomessa Helsingin oikikseen, mutta ovet pysyivät tiukasti kiinni. Toinen vaihtoehtoni oli mennä yliopistoon lukemaan matikkaa ja otin jo vastaan sen paikan, mutta se ei tuntunut yhtään mun jutulta. Enemmän vain masensi ajatella, että tulisin tekemään pelkkiä matikan läksyjä loppuikäni. Olin kuullut tutultani, että monet ovat lähteneet Tallinnaan opiskelemaan lakia (myös hän itse) ja rasitinkin tuttavaani liian pitkillä facebook-viesteillä ja miljoonilla kysymyksillä. Ei voi sanoa, että päätös lähteä Suomenlahden tälle puolelle oli helppo. Palautin hakemukseni vasta viimeisenä hakupäivänä ja silti olin edelleen epävarma. Kauheasti asiaa ei enää sen jälkeen ehtinyt kuitenkaan miettiä, sillä asunto Tallinnasta piti löytää viikossa. Pieni stressi iski. Loppu hyvin, kaikki hyvin, asunto löytyi kohtuullisen helposti ja ensimmäisenä orientaatiopäivänä istuin muiden jännittyneiden ensimmäisen vuoden opiskelijoiden joukossa auditoriossa.


                            Pari kuvaa orientaatiopäivältä. Ainakin näytin hyvin keskittyvän                         opaskirjaan, jonka kaikki uudet opiskelijat saavat heti alussa :D 
Plus huomaa kokis! 
Ne on puoli-ilmasia täällä...jee!

Opiskeluiden alettua huomasin pian, että oikea päätös tuli tehtyä. Tallinnassa on kiva ja halpa asua ja koti-ikävän iskiessä Suomeen pääsee kahdessa tunnissa melkein milloin vain. Opiskeluryhmässänikin 80% on suomalaisia. Kuitenkin, olin ajatellut lukevani Suomen lakia ja sitähän täällä ei tietenkään opeteta. Bachelor program eli ns. kandiohjelma, jota opiskelen on European Union, international and comparative law. Kurssimme koostuvat siis laajoista asioista, mutta opetus on keskittynyt kansainväliseen lakiin ja yleisiin periaatteisiin, joita löytyy joka maan laeista. Opiskeluiden edetessä olen tajunnut, että tästähän on mulle vaan älyttömästi hyötyä. Oma suunnitelmani on siis palata Suomeen tekemään maisteritutkinto eli lukea Suomen laki siinä vaiheessa ja kuka muka voisi sanoa, että tässä koko ajan kansainvälistyvässä nyky-maailmassa ei olisi hyötyä kansainvälisestä tutkinnosta ja enkun kielellä opiskelusta. Ei kukaan. Sitä paitsi monet oikeuden perusperiaatteet ovat täysin samoja joka maassa ja suurimpia asioita säädellään kuitenkin kansainvälisin sopimuksin, joita meillekin opetetaan.

Mulle tämä Tallinnan reissu on siis vaan kiertotie ja 3 vuoden opiskelun jälkeen on aika palata Suomeen jatkamaan. Aika moni lakia täällä lukevista suuntaa kuitenkin muualle ulkomaille. Opiskelijoita on lähtenyt Jenkkeihin, Hollantiin, Britteihin, Ruotsiin ja vaikka minne huippuyliopistoihin tekemään maisteritutkintoa. Ovet ovat siis täysin avoinna täällä suoritetun bachelor tutkinnon jälkeen! Samoin työmahdollisuuksia on vaikka millä mitalla. Oikiksessa opiskelu on kuitenkin niin yleissivistävää ja lait ovat käytössä joka puolella, että melkein miltä tahansa alalta löytyy töitä meille lakimiehille. Vaikka oma mielenkiinto tällä hetkellä osoittaa rikosoikeuden suuntaan en itsekään ole vielä täysin varma mitä haluan aikuisena oikeasti tehdä.

Noniiiin nyt on taas tullut kasa asiaa ja aika opintopainotteisia nämä meidän ekat postaukset on ollut. Lupaan kertoa enemmän ihan oikeesta elämisestä täällä myöhemmissä kirjoituksissa! ;) Mulle saa laittaa kysymyksiä ja vastailen mielelläni. Ite en ois tänne Tallinnaan edes päätyny jos ei olis löytynyt sopivaa "uhria" mun kysymystulvalle, joten nyt on mun vuoro sitten toimia vastaajana.

Mukavaa viikkoa kaikille ja muistakaa, että ensi viikolla tulee taas lisää mielenkiintosta luettavaa!
-Tua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti