tiistai 5. marraskuuta 2013

Kun tarpeeksi monta kertaa eksyy...
niin lopulta löytää itsensä oikeasta paikasta!

Tallinn University of Technology, Tallinna Tehnikaülikool, TTU, TUT, Tallinnan Teknillinen yliopisto, TSEBA….sama kaveri, monta nimeä. Näitä kaikkia kuulee käytettävän meidän koulusta puhuttaessa. Kerronkin nyt vähän tarkemmin tästä itse yliopistosta.

TTU on siis julkinen yliopisto, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Tallinnan ydinkeskustasta, lähellä Mustamäkeä. Ja nyt heti Mustamäestä senverran, että se ei ole enää se “pahamaineinen pimeä kauppapaikka”, niinkuin ehkä 20 vuotta sitten, vaan se on ihan mukavaa ja siistiä aluetta nykyään.  Koulumatka keskustasta kestää trollilla (joka on siis sellanen raitiovaunun ja bussin sekoitus) noin parikymmentä minuuttia. TTU ei ole mikään ihan pikkunen yliopisto, meitä opiskelijoita on nimittäin noin 14 500. Kyllä! Neljätoistatuhattaviisisataa. Ja rakennuksiakin  kampuksella on muutama hassu eli yli 25 ja lisää tulee.

Opintojen alussa ensimmäiset päivät meni huulipyöreänä kartta kädessä ympäri kampusta vaeltaessa, yrittäen löytää tietä oikeaan paikkaan ja vieläpä oikeaan aikaan. Koululta annetussa handoutissa oli lohduttava ohje: “Be calm, because after losing your way for few times you will eventually find yourself in the right place!”  Yllättävän nopeasti päärakennukset kuitenkin tulee tutuksi, ja  kauppiksen tunnit on enimmäkseen  keskitetty yhteen rakennukseen, mikä helpottaa arkea ja suunnistamista huomattavasti.

En ole vieläkään varmasti käyny edes puolissa näistä rakennuksista (vaikka olen siis opiskellut TTU:lla jo yli vuoden), mutta ne rakennukset missä olen vieraillut on kaikki ihan uusia ja moderneja tai ainakin hiljattain remontoituja. Eli tosi mahtavat tilat siis! Kampukselta löytyy kaikenlaisia spesiaali-juttuja kuten superhieno 4.kerroksinen kirjasto, missä on tosi hyvät tilat lukea ja tehdä ryhmätöitä, baari (jos kaipaa neuvoa-antavaa;), posti, pankki, kukkakauppa, kuntosali, urheilustadion, hostelli, studenthouse,  päiväkoti (muksuille siis!), monta eri ruokalaa ja erinäisiä IT-rakennuksia. Ja vaikka mitä muuta. Melkein kuin pieni kylä siis!

Kirjasto


X-rakennus eli kauppiksen päärakennus

Aula/Kahvila


X-Julkisivu
Sen takia, että TTU on näin iso, on kursseissakin paljon valinnanvaraa. Suurin osa niistä on tosin viron- tai venäjänkielisiä, mutta englanniksikin löytyy kurssitarjontaa ihan kivasti. Perjaatteessahan noita kursseja voi siis napsia mistä tahansa facultystä, ja tehdä ihan sellasen lukujärjestyksen kuin itse haluaa. Käytännössä kuitenkin suurinosa opiskelee ainakin ensimmäiset vuodet koulun puolesta tarjotun ehdotelman mukaan. Se on vaan helpompaa ja silloin tulee ainakin varmasti kaikki pakolliset kurssit käytyä ajallaan. Suurelta osin lukujärjestykseen vaikuttaa tietysti jossain vaiheessa minkä pääaineen valitsee, Markkinointi taikka Laskentatoimi ja Rahoitus. Mun kohdalla se tulee ehdottomasti olemaan markkinointi, niinkun oletettavasti 90%:lla mimmeistä…

Kiva juttu meille suomalaisille on se, että koulu pyrkii tekemään lukusuunnitelmat niin, ettei perjantaisin ole koulua. Aina se ei tietenkään onnistu (ja riippuu toki myös omista valinnoista), mutta tähänmennessä minulla on onnistunut aika kivasti. Olen myös kuullut villiä huhua, että joillain on sattunut myös torstait vapaaksi. Mikä kuitenkin yleensä tarkottaa että muut päivät on pitkiä. Pidennetty viikonloppu  lämmittää kyllä mieltä varsinkin, jos meinaa Suomeen viikonlopunviettoon tai töihin. Ja no, kyllähän aina tommonen itsenäinen opiskelupäivä (eli vapaapäivä) lämmittää mieltä!

Suomalaisia täällä riittää, nimittäin tällähetkellä pelkästään meidän yliopistossa on yli 200 suomalaista ja luku kasvaa kokoajan kun ihmiset tulee enemmän tietoiseksi Tallinnan mahdollisuuksista. Välillä tuntuu jopa ihan kuin olisi Suomessa koulussa. Näillä kansainvälisillä linjoilla on kuitenkin opiskelijoita myös monesta muusta maasta esimerkiksi Venäjältä, Turkista, Kiinasta, Norjasta, Intiasta, Saksasta, Latviasta….Kaiken kaikkiaan noin 65 eri maasta kuulemma. Joten vaikka meitä suomalaisia onkin valtaosa, niin sanoisin että meininki koulussa on silti tosi kansainvälinen. Ja sehän on ihan huippua!!

Lopuksi vielä selvennys, että miten minä eksyin Tallinnan Teknilliseen Yliopistoon. Pidin kaksi välivuotta lukion jälkeen, joista toisen vietin reippureissaten Australiassa ja toisen myyjän hommia tehden Stockalla. Alusta asti oli selvää, että yliopistoon on päästävä, mutta halusin pitää vähän breikkiä ennen sitä. Kokeilin kerran onneani Suomessa kauppatieteiden pääsykokeissa, ei-niin-hyvällä menestyksellä. Ajatus kolmannesta välivuodesta ei enää innostanut, joten pistin loppukesästä hakupaperit Tallinnaan. Myöntävä vastaus tuli ja tänne lähdin.

Siinä olis tämänkertainen infopläjäys yliopistosta, jotta kaikki tietää mistä puhutaan. Ens kerralla jotain jännempää! Kivaa viikkoa!:)


Tallaaja TallinnassaTerkuin, Tiara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti