tiistai 29. lokakuuta 2013

IR = itseruskettava? Eiku...

Hello! Mulla on suuri kunnia korkata tämä blogi kunnolla, eli kirjoittamalla eka henkilökohtainen postaus. Ajattelin, että heti tähän alkuun voisin availla vähän tätä oman kandiohjelmani sisältöä!
Opiskelen siis Tallinn University of Technologyssa International Relations kandiohjelmassa nyt toista vuotta. Aloitin yliopisto-opinnot suoraan lukion jälkeen, ja olinkin suorastaan aika juniori 19-vuotias täällä viime syksynä! Suurinosa porukasta kun on viettänyt välivuoden Suomessa ennen tänne tuloa :)


Koulussamme on kahdeksan facultya, joissa on opiskeluohjelmia on ihan laidasta laitaan: Chemicals and Materials Technologysta Faculty of Social Scienceen. Moni voisi luulla, että International Relations kuuluisi viimeksi mainittuun Social Sciencen facultyyn, mutta oma facultymme on kuitenkin Tallinn School of Economics and Business Administration, samassa facultyssa siis majaillaan kauppislaisten kanssa! TSEBAssa voi tällä hetkellä opiskella englanniksi kahta kandiohjelmaa sekä kolmea maisteriohjelmaa. 

International Relations (tai IR, niinkun täällä lyhyen ytimekkäästi linjasta puhutaan) on ehkä monipuolisin ja poikkitieteellisin englanninkielisistä linjoista. Linjan opintosuunnitelma on vaihdellut vuosittain hieman suuntaan ja toiseen, ennen omaa vuosikurssiani aloittaneilla on huomattavasti vähemmän kauppatieteellisiä kursseja kuin omallani, meillä kauppiskursseja on taas halutessaan sivuaineen verran ja vielä muutama lakikurssikin sinne läntätty. Tänä vuonna aloittaneilla on käsittääkseni aikalailla identtinen curricula meidän 2012 syksyllä aloittaneiden kanssa. 
IR:llä opiskelussa on mielestäni parasta juurikin monipuolisuus ja se, että saa aikalailla itse vaikuttaa mihin ne opinnot vähän painottaa, olen itse kiinnostunut sekä valtio-, että kauppatieteistä, joten linja on just eikä melkeen kuin mulle tehty :)

Suomesta poiketen täällä lukuvuosi jaetaan periodien sijasta vain kahteen semesteriin: fall ja spring. Osa kursseista kestää koko semesterin eli 16 viikkoa, osa yleensä pienemmän opintopistemäärän kurssit 8 viikkoa. Tavoite on valmistua kandiksi 3 vuodessa, eli jokaiseen semesteriin tulisi puskea siis noin 30 opintopistettä. IR:llä opiskelu on hieman vapaavalintaisempaa kuin muilla linjoilla, eli pakollisia kursseja semesterissä on suurinpiirtein aina noin 25 op ja näiden lisäksi on annettu lista kursseja jotka sopivat aikataulullisesti pakollisten kurssien kanssa ja joista sitten valitset itseäsi kiinnostavia kursseja. IR eroaa myös kauppis- ja lakipuolesta niin, että pakollisena on lukea kaksi kurssia vierasta kieltä, esim. saksaa tai ranskaa. Lisäksi englannin kurssit meillä korvaa kaksi kurssia Expository Writing nimistä ainetta, joka on vähän kuin lukion äidinkieltä, mutta englanniksi! Eli referaatteja, esseitä, tiivistelmiä yms... Itse kirjoitinkin jo viime vuonna kaksi kunnon research paperia, eli käytännössä suoraan heitettiin vain susille! :D Onpahan helpompaa ainakin kandin kanssa sitten ensi vuonna ;)

Micro- and macroeconomics opiskelua viime syksynä

Kursseista olen kyllä itse tykännyt, joistain ehkä vähän vähemmän, mutta kaikesta ei voi aina pitää :) Tähän asti (eli kahdessa semesterissä) olen suorittanut muun muassa kaksi kurssia saksaa, valtiotieteen peruskursseja kuten History of International Relations and Diplomacy ja Introduction to Political Science sekä kauppatieteen kursseja kuten Marketingin, Managementin ja Economicsin peruskurssit. Nyt meneillään olevassa 3. semesterissä olen päässyt muun muassa tutustumaan lakicaseihin Foundations of Law kurssilla sekä yrittäjyyden saloihin Introduction to Entrepreneurshipissa. Ihan laidasta laitaan siis näitä kursseja on! 

Myös meillä Tallinnan suomalaisilla on opiskelijoiden uniformut eli haalarit!

IR on pienempi linja kuin kauppis- ja lakilinjat, joten luentoryhmät ovat myös tiiviimpiä suurimmassa osassa kursseja. Pienellä linjalla tutustuu helposti ihmisiin ja itselläni on myös virolaisia kavereita sen ansiosta, ihania tyttöjä kaikki! :) Muita kansalaisuuksia, joita linjaltamme löytyy Viron ja Suomen lisäksi on Venäjä, Georgia ja Nigeria sekä tällä semesterillä myös Saksa Erasmus-vaihtareiden ansiosta. Tänä syksynä aloittaneiden IR-linjalta tosin löytyy varmasti vielä suurempaa vaihtelua, sillä venäjän- ja vironkieliset IR-ohjelmat lakkautettiin ja kyseistä linjaa on voinut tästä syksystä lähtien opiskella vain englanniksi :)

Huh, tulipas oikeen kunnon sepustukset aiheesta :D Jos on jotain kysyttävää, kommentoitavaa tai muuta vastaavaa niin kommenttia vaan tulemaan, mielelläni vastailen! 

-Elina

4 kommenttia:

  1. Moi! Ensinnäkin kiitos todella paljon postauksesta! Opiskelu IR:ää englannin kielellä houkuttelisi kovin, ja opiskelu Tallinnassa maksaa noin kolmasosan siitä kuin mitä se maksaa Briteissä. Siksipä ajattelin ehkä itse ensi kesänä hakea samalle linjalle :) Pidätkö TTU:n IR-opetusta tasokkaana ja varteenotettavana kansainvälisellä mittapuulla? Ootko ollut tyytyväinen opetukseen ja tunnetko oppineesi paljon asioita, entä voisitko suositella opiskelua muillekin? Entäpä onko mahdollista suorittaa kandi siellä ja maisteri jossain muualla (niin kuin vaikka Briteissä), ja jos on, niin luuletko että TTU:n papereilla pääsisi hyvin sisään brittiläiseen maisteriohjelmaan? Kiitos jo etukäteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kommentista, kiva että pidit postauksesta! :)

      Olen pitänyt kyllä valitsemastani linjasta, varsinkin kun saan yhdistää kauppatieteet ja valtiotieteet kätevästi, oma maisterivalintani kun tulee näillänäkymin suuntamaan kauppiksen maisteriin. Suosittelen siis ehdottomasti TTU:n IR-linjaa muillekkin jos vain löytyy mielenkiintoa näiden kahden opiskelualan yhdistelmälle, meille kun pakollisena kuuluu myös kauppatieteen kursseja koska linja kuuluu Tallinn School of Economicsin facultyyn. Tutkintoon kuuluvia kursseja voit selata täältä: http://ttu.ee/tallinn-school-of-economics-and-business-administration/tallinn-school-of-economics-and-business-administration-1/studies-4/bachelor-3/curricula-3/international-relations-tasb/

      Professoreja löytyy ympäri maailmaa, muunmuassa filosofian proffa on jenkki, eu-kurssien luennoitsija espanjalainen, Foundations of Law kurssia opettaa intialainen jne. Tietenkään kaikista kursseista ja luennoitsijoista ei voi pitää, mutta ylipäätänsä olen ollut tyytyväinen.

      Tänne kouluun kun haet, haet ensin vain kandidaatin tutkintoon, tämä on yleinen käyntäntö Euroopassa, Suomi on niitä harvoja maita missä kandiin hakiessa pääset myös maisteriin suoraan. Melkeimpä kaikki tekeekin täällä vain kandin ja sen jälkeen lähtee muualle esimerkiksi Saksaan, Ruotsiin ja Britteihin, osa palaa myös Suomeen. Täältä suoritetuilla kandinpapereilla pitäisi päästä yhtä helposti sisään maisteriin kuin muuallakin suoritetuilla kandinpapereilla: kurssit arvostellaan asteikolla 1-5, opintopistemäärät on ECP muodossa sekä tehdään bachelor thesis.

      Poista
  2. Heippa! kiitti tosi paljon hyvästä postauksesta. Kuulostaa aivan mahtavalta, yhdistyy juuri ne alat mitä haluan opiskella! :) paljonko ir-linjalle otetaan sisään syksyisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Kiva että tykkäsit ja innostuit!! :) IR-linjalle on otettu aika vaihtelevasti sisään, meitä 2012 syksyllä on vaan yks ryhmä englanniksi eli tosi vähän, mutta nyt 2013 aloittaneilla on kaksi ryhmää englanniksi - tosin venäjän ja vironkieliset linjat lakkautettiin. Jos vaan täyttää kaikki hakukriteerit ja kirjottaa omannäköisensä hyvän motivaatiokirjeen, sisäänpääsy on aikalailla siinä! :) Tänne tosiaan haetaan siis lukion päättötodistuksella, YO-todistuksella ja juuri tuolla motivaatiokirjeellä. Kielivaatimuksena vähintään 7 lukionpäättötodistuksessa tai C ylppäreistä :)

      Poista