maanantai 23. joulukuuta 2013

Vaihtarisankarointia

Waddup!
                             Jo ekana vuonna päätin et lähden vaihtoon kolmannen vuoden syksyllä vai keväällä, tokana vuonna sit tehden päätöksen kumpi tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Päädyin sit lähtemään syksyks vaihtoon ja ny vaihtosyksy on suurimmilta osilta tullut päätökseen omalta osalta, kuitenkin vielä reilut kaks viikkoo jäljellä matkustusta ja hauskanpitoo. Nyt on siis aika sopiva aika koota yhteen vaihtosyksyn seikkailut, sähläykset ja huippuhetket! 

Jokilaivareissu Halifaxissa
Miten ja miksi hakee?
                             Hakeminen vaihtoon on varsin yksinkertanen prosessi,  mut ite onnistuin siitäkin tekee hankalaa. Tärkeimmät hakemiseen liittyvät asiat on varmaan et keskiarvon tulee olla yli 3.0 ja motivaatiokirje/haastattelu täytyy hoitaa kunnialla läpi. Ohessa tarkemmat tiedot hakemuksesta. (http://www.ttu.ee/studying/exchange-studies/exchange-studies-outgoing/application-info/http://www.ttu.ee/studying/exchange-studies/exchange-studies-outgoing/application-info/) Loppu onkin sitten susta itestäs kiinni minne ja millon haluut lähtee.  Yliopistoja on tarjolla lukuisia mistä valita, Yhdysvalloista ja Kanadasta Meksikoon, Euroopasta useisiin Aasian maihin. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon mitä opiskelet pääaineena ja onko sun vaihtoehdolla tarjota sen pääaineen kursseja, näin ei kaikissa vaihtoehdoissa ole. Toisekseen joihinkin yliopistoihin pääsee vaan maisterivaiheen opiskelijat joka omalta osaltaan hieman hankaloittaa valintoja, näin kävi ainakin itseni kohdalla. Noi kun oot saanu vielä setvittyä, pitää muistaa kattoa tarjooko yliopisto kursseja osaamillas kielillä. Joissain yliopistoissa esim. Euroopassa opetus ja materiaalit on maiden omalla kielellä, tentit tosin pystyy tekemään englanniks tarvittaessa. Vaihdon pituus TTU:lta on yleensä puol vuotta ja joissain tapauksissa on mahollisuus olla vuoden.
                             Ite hain aluks Meksikoon ja Yhdysvaltoihin, kahdessa en ollu ottanut huomioon maisterivaihe -vaatimusta ja kolmannen (olin päässy jo sisään) kohalla tuli ongelmia yhteystyösopimuksessa meidän ja niiden yliopiston välillä ja päädyinkin sitten Kanadaan, hakuaika oli mennyt jo umpeen täs vaiheessa mut vaihto järjesty ja onnistu siitä huolimatta! Vaihtoon lähin muutamasta yksinkertasesta syystä, halusin tavata uusii ihmisii, nähä uusii paikkoja ja matkustaa. Tarkempaa infoo antaa tarvittaessa, tulkaa vaan kyselee!

Vaihtoaika – Montreal, Halifax, TomorrowWorld
                            Vaihto alko reissulla moikkaa kavereita Montrealiin, jotka oli alottanu oman vaihtosyksynsä siellä muutaman viikon mua aiemmin. Jotten tekis asioita itelleni helpoks, kadotin passin läppärin ja oleskeluluvan jo heti ekana iltana. Omaks onneks löysin joku mukava ihminen oli vieny ne Lost&Found:n ja löysin ni sieltä parin piinallisen kuumottelupäivän jälkeen. Tietysti myös toinen matkalaukuista jäi jonnekki matkan varrelle. Montrealis käytiin kattoo perus nähtävyydet ja pääsin osallistuu paikallisten opiskelijoiden juhliin ja tutustuu meininkiin kavereiden siivillä. Neljän juhlimisen täyteisen päivän jälkeen Montrealis jatku matka itse määränpäähän eli Halifaxiin. Paikkana Halifax on vähän Helsinkiä pienempi 400-500tuhannen asukkaan opiskelijakaupunki. Fun fact tähän väliin, Halifaxissa on eniten baareja maailmassa väkilukuun suhteutettuna.
                         
Peggy's Cove, Halifax. Mahdollisuudet spottaa valaita myöhemmin syksyllä kuulemma erittäin hyvät, valitettavasti täl kertaa ei valaita näkyny
                           Ekoilla viikoilla oli paljon eri tutustumisreissui ja opiskelijajuhlii uusille sekä vanhoille opiskelijoille, varmasti kerkes ja pysty tutustuu sekä muihin vaihtareihin että paikallisiin opiskelijoihin. Omalta osalta about eka kuukaus meni hieman odotettua vauhdikkaammin ja onnistuin kadottamaan jo edellä mainittujen kamojen lisäks myös ajokortin ja lompakon sisältöineen. Varsin mainio startti kerta kaikkiaan siis. Eka kuukaus meni aika pitkälti tutustues uusiin ihmisiin ja käytäntöihin yliopistolla ja kampuksella, hoitamal kaikki perusasiat kuntoon. Omalta osalta kätevä ratkasu oli asuu kampuksella, missä käytännös kaikki muutki vaihtarit ja paljon paikallisii asu. Kampuksella oli kaikki mitä tarvitsi, kuntoilumahdollisuudet lenkkimaastojen, liikuntasalin ja kuntosalien muodossa sekä tietty koulun omat varsityjoukkueet. Perus kirjastoa ja muita opiskelutiloja unohtamatta. Itellä oli viel 7-day meal plan jolloin sai käydä koulun buffassa niin monta kertaa joka päivä ku halusin, josta johtuen meniki varmaan yli toistasataa hampurilaista, joo niin ne stereotypiat.. Toki tarjolla oli useempia ruokalajeja joka aterialla oli valinnanvaraa paljon.
Sumuisis tunnelmis Montrealis paikallisen fudisjoukkueen fanikatsomossa

Jottei unohtuis kokonaan opiskelu, ”minkä vuoks vaihtoon mennään myös” (yea right..) niin kerron nopean ja lyhyen version myös siitä osasta. Vaihto on kuitenkin irtiotto ns. arjesta joten kannattaa valita kurssit sen mukaan myös. Aluks otin 5 kurssia, mut päätin ekan viikon jälkeen jo tiputtaa yhen kursseista et kerkee tehä muutaki ku istuu koulussa. Luennot on tosiaan siis pakollisia Kanadassa. Mitä kurssivalintoihin tulee, ensisijasesti suosittelen valitsemaan kursseja mitkä saat hyväksluettua takasin omaan yliopistoon ja sen jälkeen sellasii mitkä kiinnostaa sua itteäs ja voit ottaa niin vieläkin rennommin. Itelllä valinnat meni aika 50/50 noiden kesken. Niinku varmaan kaikis yliopistos, ni myös Kanadas on hyvii ja huonoi maikkoja mut opetustyyli eroo aika paljon ainakin Tallinnasta. Proffat kyselee paljon opiskelijoilta ja virittää erinäkösii keskusteluit eri aiheist, joten tunneilla on pakostikin oltava ees puoliks hereillä.

Ekan reissun päätin tehä sitten extemporee Atlantaan, TomorrowWorld tapahtumaan. Kyseessä on siis yks maailman suurimmista musiikkifestareista ja artisteina toimii maailman kuulut DJ:t. Matkaseurana toimi tuttuja Suomesta ja kaikki ihmiset joihin kerkes tutustuu festareiden aikana. Tunnelmaa on aika mahotonta kuvata tarpeeks hyvin, mut fiilis koko neljän päivän ajan oli adrenaliinin ja euforian täyteinen. Jos et oo viel ollu ja oot edes hetkellisesti harkinnu meneväs, täysin käymisen arvonen tapahtuma! Porukkaa on ympäri maailmaa ja euforinen fiilis valtaa sut neljän päivän ajaks. Tästä kantsii ainakin kattoo aftermovie, jollon saat aika hyvän kuvan meiningistä http://www.youtube.com/watch?v=QNGuS6gKGwQ.
Suomi, Ranska, Jenkit, Sveitsi, Espanja, Bolivia
Eat, (Sleep), Rave, Repeat ja main stage
                       Mitä reissaamiseen tulee, se on semikallista Kanadassa esim juna/lento Halifaxista Montrealiin 140e suuntaan. Toisaalta jos menee Jenkkeihin ja reissaa siellä, matkustaminen on taas erittäin halpaa. Kanadasta lähtee myös isoilta lentokentiltä jatkuvasti äkkilähtöjä esim Karibialle ja sinne olisin halunnu mennä käymään, etenkin Kuubaan, jos ois ollu hyvä ajankohta ja aikaa. Vajaa 5kk on kuitenki erittäin lyhyt aika tutustuu paikallisiin ja omaan kaupunkiin sekä samalla reissata muualla. Kaverit Montrealist kävi Kuubassa yhteishintaan 500-600e lennot ja hotla katettuna. Mun mielestä semihalpa ratkasu. Ohess heidän kokemukset ja suositukset kyseisestä kohteesta kokemuksii Montrealista puolen vuoden ajalta. Montrealis kannattaa ainakin käydä kattoo Monreal Canadiensin lätkämatsi (tunnelma kuulemma vailla vertaa), käydä Mt. Royalin huipulla kattelee maisemia hyvänä päivänä sekä mennä käymään oNoir nimisessä ravintolassa. Ravintolakokemuksena ei varmasti löydy samanlaista, tarjoilijat on sokeita ja ravintola on täysin pimeenä, toisin sanoen et nää omaa ruokaas tai seuraa ku syöt, joten jopa ravintolatyöntekijöiden suosituksesta välillä käsinsyöminen on suositeltavaa.http://2guysnocupsince93.blogspot.ca/2013/11/do-you-hate-my-freedom.html 
                   
Jallu& Mt.Royal

                       Puol vuotta menee erittäin nopeesti loppupeleis etenkin sen jälkeen ku on kerenny tutustuu uusiin ihmisiin ja käytäntöihin. Mun mielestä vuos vaihdossa ois jopa parempi vaihtoehto kun vaan puol vuotta. Toki riippuu varmaan paljon ihmisestä mu toisin ite ollu täysin valmis viettää keväänki viel Kanadassa. Tällä hetkellä yritetään pitää lippuu korkeella Montrealis jonne pääsin lähtemään 25.5h myöhässä johtuen lumimyrskyistä.. unlucky much? (edelleen näköjään Pohjois-Amerikka menee sekasin lumesta) Seuraavina kohteina muutaman päivän sisään New York and Washington, joissa on tarkotus mennä kattoo NHL ja NFL –pelejä. Toivotan kaikille hyvää joulua ja uutta vuotta, törmäillään Suomessa ja Tallinnassa kun saavun 6.1.2014! Suosittelen myöskin kaikkia lähtemään vaihtoon ainakin jossain vaihees opiskeluja, itellä tarkotus ois mennä uudestaan maisterivaiheessa, missä sitten ikinä sen teenkään! Ette varmasti kadu lähtemistä varsinkaan jälkikäteen. Nyt takasin beer pongin pariin..


Cheers!

-Antti, Montreal

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti