keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Virolaislorut

Aurin...No terveisiä täältä Tallinnasta kuitenkin! 

Taisin ottaa varaslähdön kohti loman viettoa, kun luulin sään olevan puolellani - väärässähän olin. Joten annattehan anteeksi epäonnistuneen lähtöni. Syynä epäonnistuneeseen lähtööni lienee hirveän jäätävä tuuli, pienehkö lumisade eikä se auringon viettelys lämmittänytkään paljasta pintaa. Tulevaan pariin viikkoon mahtuu kuulemma paljon tuulta ja miinusasteita täällä Tallissa, joten varatkaa ne lämpimät tuulta vastaan taistelevat takit ja pipot tullessanne vierailulle!

Niin, käsitellään vähän tuumailuja harrastuksesta ja siitä alustasta, jonka päällä sitä harrastusta joutunee suorittamaan. Ja jotain muuta pientä höpötystä kohokohdista ja lomasuunnitelmista!


Iltakympit Piritateen ääriä pitkin maaliskuun illassa
Kuvatekstistä päätellen voisin jopa harrastaa jonkinlaista jalkojen rasittelua ja ehkä selkokielellä sanottuna reenaan kevyesti syyskuussa pidettävään SEB:n järjestämään Tallinn maratoniin. 


Tarkennus SEB Tallinn maratonin armottomasta matkasta,
jonka siis pyrin juoksemaan kahteen kertaan.
Kaikille juoksuterminaattori-kavereilleni suosittelen Tallinnan maratonia upein merinäkymin ja historiallisen vanhan kaupungin maisemin, joka saa mielen lentämään muualla kuin itse huimissa kilometrilukemissa; näin sen ainakin toivon vaikuttavan.


Kyllä vai Ei?!
Olisi muutama mielipide maantiepyöräilystä Tallinnan tiestöillä ja muutenkin pyöräilyyn suunnattuista ajoteistä. 

Oma kokemukseni maantiepyöräilystä täällä pyörii Tallinnan alueen sisäpiirillä. Muistan pyöräilleeni suurimmilta osin Viimsissä, Piritalla ja lisäksi olen tehnyt tutkimusmatkan yliopistolleni vapaapäivinäni testatakseni tätä hienoa pyöräilyverkostoa. Pakko vain lyhyesti todeta, että on kyllä huonosti minkäänlaista pyöräilytietä missään. Kaiken näköistä liikennevaloa hidastamassa, liikaa katukorokkeita, joka nurkan reikiä tiessä sekä on pakko pyöräillä kävelyteillä. Tosin Piritatee pyöräilykaistaineen on ideaalinen pyöräilyyn (loppunee kyllä nopeasti). Vähän tekee hiljaiseksi, kun olen raahannut mukanani tuon puuhevosen vaarallisen ohuine renkaineen ja laiminlyönyt maastopyöräni huoltovälit totaalisesti (kyllästyin sillä hidasteluun muutenkin). Mutta en ole yhtä motivoituneesti pyöräillyt täällä kuin Suomessa, joten vaikea sanoa kapeakatseisuuttani pidemmälle. On ollut huhuja hylätyistä kaupungeista tuolla jossain ja muista jännistä pyöräilykokemuksista, joihin tosin en ole innostunut paneutumaan.


Viime viikon Tallinna-Helsinki shotti laivasta
Nyt kun ehdin jo mainita lomankin ja yhdistää siihen tiestön, niin aion tulevana lauantaina Suomesta palattuani tehdä pienmuotoisen roadtripin katumaasturillani ympäri Viron teitä ja vierailla sukulaisillani Keski-Virossa ;) Voisin myös samalla ihmetellä taas sitä tieverkostoa :D


Kyllä nyt eestiläisenä matka taittuu nopeaan, koska Audi S8
Varmaan jokainen teistä voisitte muutamalla silmän räpäytyksellä järkyttyä eestiläisestä ajokulttuurista ja muutenkin tiemallien ratkaisuista, jos ja kun uskaltaudutte Tallinnassa ajamaan. Itselle se oli aika kokemus, mikä ei kuitenkaan ole lähelläkään Venäjän tiepolitiikkaan verrattavissa ja hyvä niin. Tänne tultaessa, kannattaa soittaa vakuutusyhtiölle ja hoitaa ulkomaanluvat kuntoon, ihan kaiken varalta. En halua nyt sanoa, että täällä ajetaan koko ajan toisten kylkeen, mutta kaikkeen on hyvä varautua. 


Scotland Yard live-musiikkia

Tallinnan illoissa soitellaan vähän väliä kaikkiin makuihin sovitettuja säveleitä, joista itselleni mieluisimpia on indie, jazz, metal ja ehkä jopa pop. Syynä tähän aiheeseen on se erityinen seikka, että tällä viikolla aina lauantaihin saakka toimii Tallinn Music Week. Täällä on yli 100 eri bändiä soittamassa kaikkien korvaan. Lisäinfoa paikasta ja ajasta saa tmw.ee. Sinne vaan, jos on paikalla!










Niin ja miten saisin ton otsikon sopimaan tekstiini? Yhdellähän tapaa se hoituu niin, että virolaisittain palmusunnuntain aamuna perheenjäseniä ja naapureita herätellään pajunoksilla lyöden (onneks ovet on lukossa) ja ujutetaan voima- ja terveyslorut heränneille.

Näitä tämmösiä täällä Virossa, ja muuta en tässä nyt keksi kuin toivottaa oikein hyvää pääsiäistä ja lomaa! :)




I'll Be Back,
Christer Piirma












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti