tiistai 14. lokakuuta 2014

Vastauskorneri


 Aloha!

Vihdoin ja viimein on tämäkin blogi palannut kesälomalta, johan tässä on koulun penkkejä kulutettu jo yli kuukausi.  Kesän vietin kokonaan Suomessa töiden parissa ja palasin Tallinnaan vasta syyskuun alussa. Mulla alkoi siis kolmas vuosi täällä, mikä on ihan hullua, koska musta tuntuu että oon asunut Tallinnassa vasta hetken! Tää syksy on pyörähtänyt vauhdilla käyntiin, sillä koulujutuissa riittää puuhailtavaa ja aloitin myös tekemään töitä osa-aikaisesti virolaiselle yritykselle nimeltään Budopunkt. Tästä olen ollut tosi innoissani, sillä vihdoinkin pääsen tekemään täysin oman alan hommia ja vieläpä urheilutuotteiden parissa. Kerron virossa työkentelystä myöhemmin lisää ihan omassa postauksessaan sitten kun itsellenikin on vähän enemmän kokemusta karttunut.


Sitten itse asiaan, nimittäin mulle tulee sähköpostiin aikapaljon kysymyksiä suomalaisilta, jotka harkitsee Tallinnaan opiskelemaan lähtöä. Keräsin tähän nyt suosituimia kysymyksiä Tallinnassa opiskelusta vastauksineen, josko niistä vaikka olisi hyötyä muillekkin :) 

Tässä siis Tiaran vastauskorneri:


Haku ja opiskelu

 1. Opiskelet BBA:ksi, millaista opiskelu on ollut? Millainen koulu TTU on? Aiotko jatkaa itse Tallinnassa maisteriksi? :)

 Opiskelu on ollut mulle tosi mieleistä, tottakai on päiviä ja aineita mitkä ei oikeen nappaa mutta uskon että näitä kuuluu kaikkiin opintoihin. Tykkään opiskelussa siitä, että saa tehdä omat aikataulut ja olet itse vastuussa etenemisestä. TTU on hyvä koulu, yksi viron arvostetuimpia ja kampus on uusi ja moderni. Jos huonoja puolia pitäisi sanoa niin kouluruoka ei ole mitään suurinta herkkua ja joskus pimeinä talviaamuina on käynyt mielessä, että olisipa koulu keskustassa..
Maisterisuunnitelmat on mulla vielä aika auki, tavallaan haluaisin vaihtaa maisemaa vähän kauemmas ulkomaille, mutta myös ajatus Tallinnaan jäämisestä on pyörinyt mielessä. Aika näyttää:)

2. Miksi hait Tallinnaan kaupalliselle alalle? Millainen elämäntilanteesi oli silloin?

Hain kauppikseen Suomessa muutaman välivuoden jälkeen, eikä opiskelupaikka tärpännyt. Tallinna oli mulla ns. varavaihtoehtona ja kun täältä opiskelupaikka aukesi päätin lähteä kokeilemaan, sillä en halunnut viettää kolmatta välivuotta. Ainahan voisi hakea uudestaan Suomeen jos täällä oleminen ei maistu.  Viihdyin kuitenkin niin hyvin, että tänne jäin.

3. Oliko kouluun jonkunnäköstä haastattelua vai riittääkö kun lähettää hakemuksen ja dokumentit?

Meidän kouluun ei ole haastattelua, vaan suoraan todistuksilla ja motivaatiokirjeellä haetaan, ainakin toistaiseksi. 

4. Osaatko kertoa hakuprosessista tarkemmin?

Hakuaika on yleensä pitkä (näkyy koulun sivuilla), tämän ajan sisällä tulee toimittaa vaadittavat dokumentit koululle ja maksaa hakumaksu. Mikäli sisäänpääsy kriteerit täyttyy opiskelija saa ilmoituksen opiskelupaikasta yleensä varsin nopeasti (itsellani myöntävä vastaus taisi tulla viikossa). Jos englanninkielen arvosana lukiotodistukissa ei ole riittävä, täytyy käydä ensin kielikokeessa (TOEFL).

5. Kenelle koulutusta suosittelisit?

Kenelle tahansa ketä kaupallinen ala kiinnostaa, ja haluaa opiskella yliopistossa englanniksi. 

6. Voiko TTU:lla lukea esimerkiksi eestin tai ranskan alkeet?

Kyllä vain, kielten alkeiskursseja in english löytyy aika monia joka syksy. Suosituimpina varmaan viro ja venäjä.

7. Kuinka paljon opiskelu maksaa?

Jokaisella kurssilla on oma hintansa ja niistä kertyy loppusumma. Riippuu siis omista valinnoista, mutta useimmiten hinta on noin 1500€ per semesteri, eli kolmisen tuhatta euroa vuodessa. 

8. Miten opiskelu sujuu vieraalla kielellä, koetko olevasi yksin vai yhdessä muiden kauppislaisten kanssa? Koetko pärjääväsi?

Aluksi se vähän jänskätti, että ymmärtääköhän nyt kaikkea ja miten esitelmien pito sujuu, mutta kaikki on sujunut tosi hyvin. Englannin taso ja sanavarasto on parantunut huimasti opintojen alusta ja jos olisi ongelmia niin joissain tenteissä saa käyttää sanakirjaa tukena. Kauppislaisten kanssa ollaan yhdessä (toki myös oikislaisten ja IR -opiskelijoiden!) ja etenkin suomalaisilla on keskenään tosi tiivis yhteishenki joten varmasti kaikki pärjää täällä.

 
 9. Kuinka usein on mahdollista käydä Suomessa?

Vaikka joka viikonloppu jos siltä tuntuu. Useimmiten koulua ei edes ole jokapäivä joten pääsee karkaamaan suomenpuolelle pidennetyksi viikonlopuksi jos haluaa. Jotkut opiskelijat äyvät myös ihan viikonlopputöissä suomessa.

10. Milloin kurssit alkavat syyslukukaudella? Entä kevätlukukaudella?

Tänävuonna alkoi syyskuun 3. päivä, eli useimmiten syyskuun ekalla viikolla starttaa luennot. Keväällä koulu jatkuu yleensä helmikuun alussa. (=Yli kuukauden joululoma jes!!) 




Eläminen ja Asuminen


11. Osaatko sanoa, paljonko rahaa kuluu kuussa asumiseen, ruokaan yms?

Tämä riippuu tottakai hirmuisasti henkilöstä. Yksityiseltä kun vuokraa asunnon, niin iso yksiö/kasio keskustassa maksaa noin 300-500e kuussa. Jos asuu kimppakämpässä tai sivussa keskustasta niin selviää vähän halvemmalla. Ruokakaupassa hinnat on aikalailla samat kun suomessa, jotkut tuotteet vähän halvempia ja jotkut jopa vähän kalliimpia. Ravintoloissa syöminen ja muut vapaa-ajan puuhat on kuitenkin paljon edullisempia kuin Suomessa.

12. Missä kannattaa asua? Sataman lähellä, että pääsee helposti suomeen vai koulun lähellä? 

Itse suosittelisin ehdottomasti keskustassa asumista. Vanhakaupunki-Viru-Solaris-Stockmann akselilla asuu suurin osa suomalaisista opiskelijoista. Keskustasta kulkee kouluun useita busseja/trolleja ja matka kestää noin 15-20 min. Ja tällöin satamakin on kävelyetäisyydellä keskustasta.

13. Minkälaista aluetta koulun seutu on? 

Koulun seutu on aika karua aluetta, kerrostaloja, ruokakauppoja ja luontoa. Siellä ei kauheesti mitään ylimääräsitä puuhaa ole joten tämänkin takia keskusta-asuminen kannattaa.


 

Tulevaisuus ja Tutkinto


14. Ovatko maisterin ohjelmat verrannollisia Suomen vastaaviin, ja arvostetaanko niitä samoin Suomessa?

 Kyllä on täysin verrattavissa ja arvostetaan ihan yhtälailla kui mitä tahansa muutakin yliopistotutkintoa.


15. Onko mahdollista opiskella kandi Virossa ja sen jälkeen hakea Suomeen suorittamaan maisterin tutkinto? 

On mahdollista ja moni suomalaisopiskelija tekeekin niin, että jatkaa maisterivaiheen opintoja suomessa.

16. Mitä olet yleisesti mieltä opiskelusta Tallinnassa? Osaatko sanoa miten siellä opiskelleet ovat työllistyneet?

Tallinnassa opiskelu on tosi jees ja helppo tapa opiskella kansainvälisessä ympäristössä "ulkomailla", mutta kuitenkin lähellä Suomea. Työllistymisestä en osaa sanoa tarkasti, tämäkin riippuu niin henkiöstä, mutta en ole kuullut että olisi mitään ongelmia. Monet työllistyvät jo heti opiskelvaiheessa esim Nordeaan tai muihin alan tehtäviin.

17. Mihin tähtäät tulevaisuudessa? Millaista työelämää, millaista elämäntyyliä?

No ensinnäkin haluan jatkaa heti kandin jälkeen maisterivaiheeseen ja sen jälkeen työllistyä hyvin mainos- ja markkinointi alalla tai kenties perustaa omaa yritystä joskus. Elämäntyyliksi haluan sellaisen, ettei jokaista killinkiä tarvitse laskea ja nauttisin siitä mitä teen. Tavoitteet on korkealla :)





 
Piritaan vievä rantapromenadi on niin upea.


Loppuun vielä muutama kuva kuluneelta kuukaudelta:) instagramista voi käydä stalkkaamassa lisää mun talsuarkea nimellä akuutti

Kivaa viikkoa, palataan taas! :) 

-Tiara
Herkkususheja Tallinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti