tiistai 18. helmikuuta 2014

Vaihtomahdollisuudet ja itse vaihtoon hakeminen

Heippa kaikki!

Neljäs semesteri on toden teolla alkanut ja uudet kurssit ovat ehtineet olla käynnissä jo pari viikkoa. 

Olen ajatellut Erasmus-vaihtoon lähtemistä ensi syksyksi. Erasmus-vaihto tarkoittaa vaihto-opiskelua eurooppalaisessa yhteistyöyliopistossa, jolloin on myös oikeutettu Erasmus-tukeen. Erasmus-tuki on 350-450 euroa kuukaudessa ja kun tuki maksetaan vielä suomalaisen opintotuen päälle, ei Erasmus-vaihto ole myöskään rahallisesti raskas vaihtoehto. 

Eilen 17.2. kävinkin astumassa ensimmäisen askeleeni vaihto-opiskelua kohti ja kävin tekemässä Oxford Quick Placement Testin, joka mittasi englannin kielen taitoani. Tulokset sain nopeasti ja JES! - kielitaitoni riittää vaihtoon hakemiseen! Pitäisi vielä kirjoitella motivaatiokirje ja kääntää oma CV englannin kielelle.

Vaihtomahdollisuuksia TUT:lla on lukuisia eikä suinkaan ainoastaan Euroopassa, mutta mielessäni on pyörinyt lähinnä välimerelliset olosuhteet ja uuden kulttuurin kohtaaminen sekä arki- että opiskelijaelämässä. Vaihtoyliopistoista kannattaa ottaa selvää jo hyvissä ajoin ennen hakuprosessia varsinkin opiskelukieltä ja kurssivalikoimaa ajatellen. Itse olen yrittänyt löytää sellaisen vaihtoyliopiston, jossa saisin suoritettua mahdollisimman samanlaisia kursseja mitä minulla täällä Tallinnassa olisi viidennen semesterin aikana.

Hakuprosessi etenee käytännössä siten, että ensin pitää hakea vaihtoon yliopiston sisäisessä haussa. Tänä vuonna yliopiston sisäinen haku päättyy 1. maaliskuuta. Kun on saanut hyväksynnän yliopistolta, että voi ylipäätään vaihtoon hakea pitää alkaa seurailemaan vaihtoyliopistojen deadlineja - ne vaihtelevat luonnollisesti yliopistojen välillä.

 Ja vaihtokelpoisuus tarkoittaa käytännössä tätä:

-Sinulla pitää olla vähintään 3 keskiarvo ja korkeammasta keskiarvosta on luonnollisesti hyötyä, jos hakijoita on paljon
-Olet opiskellut Tallinnan teknillisellä yliopistolla yhden semesterin
-Osaat vaihtoyliopiston opetuskieltä vähintään B2 tasolla
-Olet valmis todistamaan motivaatiosi yliopiston valintakomitealle
-Olet maksanut lukuvuosimaksut TUT:lle

Lisäksi pitää kirjoittaa jo alussa mainitsemani motivaatiokirje, CV englanniksi ja hankkia kielitodistus.

Olen katsellut monien kiinnostavien yliopistojen nettisivuja. Vaikka ne ovatkin olleet meidän yliopiston ja facultyn yhteistyöyliopistojen listalla, se ei välttämättä ole tarkoittanut sitä että kyseisessä yliopistossa olisi tarjolla tarvittavia kursseja tai sitä että yliopisto tarjoaisi kaikkia kursseja englannin kielellä. 

Nyt odottelenkin maaliskuun alkua, jolloin minulle pitäisi tulla kutsu ”motivaatiohaastatteluun”. Sitten alkaakin todellinen unelma vaihtoyliopiston selvittäminen. Toivon myös, että omalla keskiarvollani saan enemmänkin valita yliopiston eikä minua vaan laiteta jonnekin. Tällä hetkellä on kuitenkin turha spekuloida liikaa ja tyydynkin vain odottamaan vastausta. Kaikki menee kuitenkin lopulta hyvin :)

Jos sinulla on jotain kysyttävää vaihtoon hakemisesta niin anna palaa, vastailen mielelläni kykyjeni mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti