keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Häid joule ja onnelikku uut aastat!

Moi. Huhhuh, nyt on kokeet, esitelmät ja kotitehtävien palautukset ohi ja vihdoin saa hengähtää. Joulukuu oli aikamoinen puristus ja vielä ei ole sisäistänyt että nyt saa oikeasti huilata ilman huonoa omaatuntoa. Viimeisen kokeen jälkeen meille tuli melkeinpä tyhjä olo hahah - mistäs me nyt sitten stressattais? Ensimmäinen syksy on nyt takana ja seuraavan syksyn olen toivottavasti vaihdossa jossain vähän kauempana. Toivotaan, että postauksen tai parin päästä tiedän ja osaan kertoa asiasta enemmän.



Viime viikonloppuna työnsimme koulukirjat hetkeksi syrjään ja vietimme etukäteen synttäreitäni porukalla mun luona. Illan lopuksi löysimme itsemme (jälleen kerran…) Myntistä. Rankka työ vaati ilmeisesti rankat huvit.


F-hoone

Kivi Paber Käärid
Sitä edeltävänä viikonloppuna tuli testattua Telliskiven Kivi Paber Käärid ravintola. Ruoka oli hyvää ja tunnelma ihana. Oma suosikkini on kuitenkin yhä sen vieressä sijaitseva F-hoone. Molemmissa ravintoloissa on huomioitu vegaanit erittäin hyvin. Tallinnassa ylipäätään on todella hyvä tarjonta ulkona syömiselle myös kasvisruokailijoita ajatellen. Ruokakaupoissa sanoisin Tallinnassa olevan vähemmän erilaisia maito- ja lihatuotteiden korvikkeita kuin Suomen kaupoissa. Olen itse todennut vegaanituotteita olevan paremmin ja monipuolisemmin tarjolla Prismassa kuin Rimissä. Onneksi Kristiinen Prismaan on helppo poiketa koulumatkan varrella ja Rimistäkin löytää kaikki tärkeimmät tuotteet. Kaubamajan alakerrassa olevassa Toidumaailmassa on myös aika hyvä valikoima, mutta tuotteiden hinnat taitavat olla hieman korkeammalla.

Mun laiva lähtee huomenna Suomeen kohti joulunviettoa. Koko tammikuu on vapaata paria sinne jättämääni koetta lukuunottamatta. Äitini tuli käymään Tallinnassa ja tänään aiomme nauttia oikeasta syntymäpäivästäni käymällä syömässä ulkona vanhassakaupungissa ja virittäytyä joulutunnelmaan ihastelemalla sen joulutoria.


Häid joule ja onnelikku uut aastat!

tiistai 13. joulukuuta 2016

Vaihtoon haku TTÜlla

Monia varmaan tämä aihe kiinnostaa ja haluaa kuulla ihan suoraan, miten hommat etenevät. Itselle vaihtoon hakeminen oli itsestäänselvyys, sillä en lähtenyt lukiossa vaihtoon, vaikka tilaisuus tulikin. Itse koin että en ole valmis sellaiseen muutokseen, mutta päätin jo silloin, että haen yliopistovaihtoon heti kun tilaisuus siihen tulee. Jos jotain mietityttää onko kilpailu paikoista kovaa; en itse sitä huomannut, luokaltani lähti/lähtee yhteensä 5 oppilasta vaihtoon. Kaikki kurssit jotka suoritat vaihdossa näkyvät omassa todistuksessa pass/fail, joten ei kannata panikoida että kurssit laskevat keskiarvoa. Koulusta ja hakijasta riippuen vaihdon pituus voi olla 1-2 semesteriä. Vaatiiko hakeminen hermoja; vaatii ja paljon. 

LUISS päärakennus Roomassa

Koko vaihtoprosessi on ollut yhtä tunteiden vuoristorataa, ääripäästä toiseen. Koulun sivuilta löytyy hyvät ohjeet opiskeluvaihtoon sekä vaihtokoulu mahdollisuudet. Jokaisen hakijan kuuluu täyttää tietyt kriteerit sekä täyttää tiettyjä asiakirjoja ja tehdä tietty koko hakemusprosessi. Tärkeimmät vaatimukset ovat:

-vähintään 3,0 keskiarvo
-englannin taso B2
-motivaatio kirje
-CV

Kun olet saanut tehtyä ensimmäisen osan prosessista, eli lähettänyt tiedot koululle, sinut kutsutaan haastatteluun. Haastattelussa loistat ja hurmaat oman koulun kolme edustajaa niin että he päättävät nimetä sinut hakijaehdokkaaksi johonkin sinun valitsemaasi kouluun. Koulu siis tarjoaa hakijalle tiettyjä kouluja, jonne voit hakea vaihtoon, ne vaihtelevat opiskeltavan alan mukaan. Vaihtoon haettaessa hakijan pitää valita kolme kouluvaihtoehtoa. Minulle oli selvää, että haluan Italiaan vaihtoon, ja onneksi Italiasta löytyikin kaksi yliopistoa. Kolmannen valitsin Ranskasta aivan etelä rannikolta. Näitä kouluja kun valitsee, suosittelen käyttämään siihen kunnolla aikaa, selaamaan tarkkaan koulujen nettisivuja läpi. Itse en tajunnut tätä tehdä, ja totesin vasta haastatteluun valmistuessani, etten osaa ranskaa saati sitten italiaa niin hyvin että pärjäisin kursseilla, ts. kaksi kolmesta valitsemastani koulusta opetti maan kielellä kaikki lakikurssit. Joten päätös valita lopullisesti ykkösvalinta, oli minun osaltani helppo, otin koulun jossa voin opiskella edes osan kursseista englanniksi. TTÜ varoittelee myös sitä, että vaikka opetuskieli on papereissa englanti ei se ehkä paikanpäällä ole enää se. Osa kouluista/maista vaatii myös eri tietoja/taitoja. Kun haastattelu on ohi, sinun tehtäväsi ovat hetkellisesti ohitse, nyt vaan jännätään hakijaehdokkaaksi hyväksymiskirjettä!

Kun saat tiedon nimityksestä alkaa järkyttävä paperisota. Tässä kohtaa pari kyyneltä valutettiin ja kirosanoja pääsi suusta useammin kuin kerran. Koulu, jonne sinut nimitettiin, haluaa että haet vielä heille erikseen, jotta he voivat lopullisesti hyväksyä sinut oppilaaksi. Kuvia todistuksista, passista, passikuvia, learning agreement.. Lista tuntui loputtomalta, varsinkin kun jokainen dokumentti piti erikseen skannata, allekirjoittaa sekä lopuksi lähettää vaihtokoululle. Helvetillisin osa oli ehdottomasti learning agreement. Siinä hakijan pitää valita vaihtokoulussa opiskeltavat kurssit, sekä niiden vastikkeet TTÜlta. Mitään ei siis ole valmiina, joten pitää selata koulujen sivuja läpi, kerätä tiedot kursseista, lähettää kyselyitä professoreille, että vastaavatko kurssit toisiaan sekä lopuksi hyväksyttää paperi omalla dekaanilla. Ideaali tilanne on se, että kurssit jota normaalisti esim. kakkosvuoden opiskelijat opiskelevat keväällä TTÜlla, sinä vaihdossa oleva, kakkosvuoden opiskelija, opiskelisit vaihdon aikana keväällä vaihtokoulussasi. Näin et jää jälkeen opinnoissasi, suoritat pakollisia kursseja, etkä joudu leikkimään kurssitarjottimien kanssa myöhemmin. Tosielämässä tilanne ei ole tämä. Todellisuus on se, että olet sekaisin eri maiden kurssitarjonnasta, mikään kurssi ei täsmää, et saa tarpeeksi noppia vaihdossa ja saat hermoromahduksen.

Tämän kaiken läpikäyneenä voin sanoa, että siitä silti selviää ja paperit saa ajoissa lähetettyä vaihtokoululle, ja oikein täytettyjen lappujen tekijä saa vaihtopaikan. Minä tosiaan lähden Roomaan ensi helmikuussa, vaihtoprosessi tapahtui viime keväänä. Kun vaihtopaikka on hallussa alkaa asunnon ja muiden tärkeiden asioiden metsästys. Tästä minulla ei ole vielä oikein mitään sanottavaa, koska en ole vielä mitään tehnyt. Asuntoa ei ole, eikä oikeastaan mitään muutakaan. Muutamasta paikasta olen asuntoja kysellyt, osa ei vastaa, osa tarjoaa kauheita koloja ja osan vastaamisaika on vain älyttömän hidas ja huono. Onneksi minulla Italiassa on hyvä tukiverkosto, joten tiedän, että apua saan heti jos sitä tarvitsen. Tällä hetkellä kokeet ja palautukset sekä tuleva asunnosta varastoon tavaroiden muuttaminen painavat päälle, ettei ole ollut aikaa keskittyä ensi vuoteen.

Ihanaa ja rentouttavaa joulua minulta,
kirjoittelenkin ensi kerralla 2017 vuoden puolella!

Vaihtoa harkitsevat tässä linkki suoraan oikealle sivulle:

tiistai 6. joulukuuta 2016

Joulun odotusta

Moi!

Syyslukukausi lähestyy loppua ja odotan jo että pääsee hetkeksi hengähtämään ilman stressiä opiskelusta. Vielä pitäisi kuitenkin jaksaa ihan jouluun asti painaa kouluhommia, jotka tuntuvat vyöryvän niskaan. Yritän saada kokeet tehtyä ennen joulua,jotta joulun ja tammikuun voisi ottaa iisisti koulun suhteen. Semesterin loppu meneekin siis koulun ja pikkujoulujen parissa.




Olen ollut ennätyspitkään putkeen Tallinnassa ja luultavasti kerkeän Suomeen vasta aatonaattona, joten tulee oltua melkein kaksi kuukautta putkeen ilman Suomen visiittiä. Onneksi kaverit Suomesta ovat kuitenkin vierailleet melko ahkerasti täällä etelässä. Joulutorin ja glühweininkin sain testattua jo marraskuun puolella. Lumet olivat kerenneet kuitenkin sulaa, joten toivottavasti pääsen näkemään lumisenkin joulutorin vielä ennen joulua.

Yhdet pikkujoulut jo pidetty kavereiden kanssa.

Isompia suunnitelmia en ole tehnyt loman ajaksi. Uudenvuoden vietän tahkolla ja joulupäivä on ollut tapana viettää isommalla kaveriporukalla ja käymällä baarissa, kun lähes kaikki vanhat tutut, joita ei ole nähnyt vähään aikaan, ovat viettämässä joulua kotona perheidensä luona. Muuten suunnitelmat vielä avoinna ja tietysti riippuu paljon kokeista vietänkö tammikuun Tallinnassa uusimassa kokeita vai jossain muualla.


Hyvää joulunodotusta!