perjantai 10. kesäkuuta 2016

Mitä tehdä kun muutat Tallinnaan?

Moikka kaikki, erityisesti Tallinnaan muuttavat uudet opiskelijat! 

Olen Helinä ja vierailevana tähtenä kirjoitan kesän viimeisen postauksen Tallinnan Tallaajiin! Kesän jälkeen alkaa viimeinen vuoteni Tallinnassa ja tällä hetkellä vastailen TTU:lle tuleviin sähköposteihin, ja syksyllä pidän huolta uusista fukseista. Lukijoiden pyynnöstä kirjoitan postauksen siitä, mitä tehdä kun muutat Tallinnaan, eli tästä lähtee lista asioista jotka pitää hoitaa kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan!

Asunto, ensimmäinen asia. Suurin osa Tallinnassa opiskelevista suomalaisista on järjestänyt majoituksensa yksityisen sektorin kautta, mutta yliopiston alueelta löytyy myös edullinen opiskelija-asuntola ( ei suosittu Suomalaisten keskuudessa, koska sijaitsee Mustamäellä kaukana kaikesta paitsi koulusta ja on erittäin epähoukutteleva). Suosituin kaupunginosa suomalaisille on Kesklinn, ja sen alueista muun muassa Maakri, Raua, Sadama, Südalinn, Tatari ja Vanalinn. Suosittelen muuttamaan keskustaan, koska kaikki tulevat kaverit asuvat siellä ja tulet katumaan hyvin nopeasti jos asut kaukana keskustasta. Asuntoja voi etsiä esimerkiksi seuraavien osoitteiden kautta:





Puhelinliittymä Tallinnassa.  Ehdottomasti helpoin tapa olla yhteydessä uusien Tallinnalaisten kavereiden ja kotiväen kanssa on hankkia Sonera Sopiva! Puhuminen, tekstarit ja netin käyttäminen ovat samanhintaista sekä Pohjoismaissa että Baltian alueella. Kannattaa vaihtaa liittymä ajoissa, sillä sen vaihtuminen voi kestää maksimissaan 2 viikkoa. Voin kokemuksesta kertoa että ei ole hauskaa muuttaa uuteen maahan ilman nettiä ja toimivaa liittymää.

Rekisteröityminen. Kun asunto Tallinnasta on löytynyt, on asuinpaikka Viron päässä hyvä rekisteröidä. Suomen suunnalla suosittelen tekemään tilapäisen osoitteenmuutoksen Tallinnaan, en koko "kirjojen siirtämistä". Asuinpaikan rekisteröintiin tarvitsette henkilöllisyystodistuksen ja vuokrasopimuksen. Muut tarvittavat paperit löytyvät samasta osoitteesta, jossa itse rekisteröintikin tapahtuu (Pärnu Mnt 9), aukiolo ajat: Maanantai 8.15-18.00; Tiistai - Torstai 8.15-17.00; Perjantai 8.15-13.00.

ID-kortti. Asuinpaikan rekiströinnin jälkeen pystytte hakemaan Viron ID-korttia, jota tarvitaan monessa paikassa, esimerkiksi ilmaisen julkisenliikenteen kortin saa vain ID-kortilla. ID-kortin saaminen kestää suhteellisen kauan joten heti kun on vuokrasopimus kädessä kannattaa hakea korttia. Alla vielä ohjeet englanniksi!

Applying for Estonian ID-card:
Based on EU regulations, international students coming from EU (including EEA and Switzerland) should obtain the right of temporary residence in Estonia. An EU citizen must, within the period of one month from the registration of his/her place of residence, personally contact Citizenship and Migration Bureau to apply for an Estonian ID-card which certifies his/her right of temporary residence in Estonia. ID-card, besides being one of the requirements of residing in Estonia, gives you certain advantages, for example, being the only document accepted in the Internet. ID-card enables you to get great discount in public transportation, allow you to use Internet banking, purchase monthly e-ticket for public transport, book cinema tickets or use e-library.
Take these documents... Application form (can be filled in Citizenship and Migration Bureau); Identification document;
Document showing you have paid the state fee (24.28 EUR); Color photo 4x5 cm (can be taken also in Citizenship and Migration Bureau, free of charge).... and go to the Citizenship and Migration Bureau office Sõle 61a Mon-Fri 9:00-18:00 *Office is closed every month last Friday.
Police and Border Guard Board information: www.politsei.ee/en/teenused/right-of- residence/eu-citizen/
Contacts: http://politsei.ee/en/kontakt/kmb/
Phone: +372 612 3000
E-mail: ppa@politsei.ee / teenindus@politsei.ee

Julkisenliikenteen kortti. Siihen asti kunnes saat ID-kortin, voit ostaa kivan vihreän kortin R-kioskilta tai postista ja ladata siihen joko rahaa tai aikaa! Tosin bussin/ratikan tarkastajat ovat erittäin harvinainen näky Tallinnassa ja sakkokaan ei ole ihan hirveä...

Kela. Opiskelijan arkea ja taloudellista pärjäämistä on helpottamassa myös Suomenlahden eteläpuolella Kela! Kun opintopaikka on otettu vastaan, on mahdollista hakea Kelalta opintorahaa ja asusmislisää, joiden kanssa Tallinnassa pärjääkin jo aika hyvin.
Teidän uusien opiskelijoiden kannattaa myös vakavasti harkita opintolainan hakemista, sillä säännökset muuttuivat suuntaan, jossa valtio hyvittää opintolainaa takaisin ajoissa opintojensa kanssa valmistuville. Lukekaa tarkemmin Kelan sivuilta!
Jos Suomen päässä joudutte reissamaan vielä kauaskin satamasta, kannattaa heti koulujen alkaessa käydä pyytämässä oman tiedekunnan toimistosta tarvittavat todistukset VR:n ja Matkahuollon opiskelijakortin saamiseksi! 

Netti. Tallinnassa laajakaistoja ja tv-yhteyksiä tarjoavat Elion (www.elion.ee) ja Starman (www.starman.ee). Tarjonta vaihtelee taloyhtiöistä riippuen. Hinnat ovat n. 20-25e/kk. Laajakaistan hankkiminen käy usein helpoiten vuokranantajan avustuksella tai asioimalla liikkeessä! Sonera Sopivan mobiililaajakaistaa jakamalla pärjää toki alkuun, mutta pitemmän päälle laajakaista on näppärämpi ratkaisu.


Tallinnassa on myös paljon mahtavia opiskelijajärjestöjä, kannattaa käydä jo etukäteen tutustumassa:

http://www.tsoj.fi  -  Tallinnan Suomalaiset Opiskelijat ry

http://www.ttu.ee/mtu-oigus-fin  - MTÜ Õigus

https://www.facebook.com/nesutallinn/?fref=ts - Nesu Tallinn

https://www.facebook.com/tallinnuniversitiesski/ - TauSKI 

https://www.facebook.com/ILGTallinn/?fref=ts  - Interntional Law Guild




Näillä ohjeilla pitäisi päästä alkuun Tallinnassa! Kaikille TTU:n  uusille opiskelijoille tiedoksi, teidät tullaan lisäämään hyväksymisen jälkeen omaan facebook-ryhmään, jossa jaetaan lisä infoa tapahtumista ja opiskelusta. TTU vierailee Helsingissä 14.6.16 ja 12.7.16. Yliopistoon pääsee tutustumaan 21.7.16 Avoimien ovien päivillä! Lisäinfoa ja ilmoittautuminen löytyvät täältä: http://www.ttu.ee/studying/tut_admission/finnish/ 


Lopuksi viihdytän teitä meidän viimeisen Tallinna illallisen kuvilla, mahtavaa kesää kaikille!












 SALUT!

3 kommenttia:

  1. Hei, minulla olisi kysymys koskien Kelan opintotukea Virossa. Onko asia niin että Kela maksaa asumislisää vain kuukausi vuokran pohjalta, koska mihinkään vuokra-asuntoon Virossa ei kuulu kiinteää vettä tai sähköä. Vai lasketaanko asumismenoihin myös kommunaalkulud?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, itse olen aina laittanut myös kommunaalit mukaan asumismenoihin ja aina saanut sillä täyden asumislisän! :)

      Poista
  2. Moikka!
    Pääsin Tallinnaan kouluun ja mietin tässä jo tulevia raha menoja.
    Kuinka paljon suurin piirtein Tallinnassa menee ruokaan kuukaudessa rahaa?
    Aiemmin vain ollut turistina Tallinnassa niin hyvä jo selvitellä näitäkin :D

    VastaaPoista