tiistai 23. joulukuuta 2014

Jouluterveisiä ja lomafiilistä!

Heipsuu!

Terveisiä taas Jyväskylän suunnalta, minne kotiuduin viime lauantaina lomalle! Varoituksen sana heti alkuun,  teksti tulee olemaan perus ajatusten virtaa ja aiheesta toiseen hyppelyä joulufiiliksen siivittämänä.

Kaks Kokka ja Emilian synttärit
lukemista piristämässä
Syksyn viimeiset kokeet tuli hoidettua viime perjantaina ja nyt voikin sitten rauhassa keskittyä lomailuun hetken aikaa. Tai no kai tässä pitäisi oikeasti tehdä oma osuus sosiologian ryhmätyöstä, mutta kattelee sitten joulun jälkeen =D Viimeiset pari viikkoa oli koulussa tosi hektisiä, kun yritin tehdä kaikki kokeet pois alta, että saan sitten tammikuussa olla mahdollisimman pitkään Jyväskylässä :) jos kaikki olisi mennyt ihan nappiin niin silloinhan voisin olla täällä helmikuun alkuun. Pienen lukumotivaatio- ja aikapulan takia taitaa loma jäädä kylläkin vähän lyhyemmäksi. Joka tapauksessa oli kyllä mukava yllätys miten joustavasti opettajat antoivat kokeita joulukuun aikana tehdä.

Nyt ainakin tuntuu siltä loma lahden tällä puolella auttaa päästämään irti kaikista koulujutuista tosi hyvin. En  kiellä sitä ettenkö ois kärsiny sellasesta pienimuotoisesta stressistä tossa kokeiden alla kun tuntui vaan, että päivät ja tunnit loppuu kesken. Toisaalta tässä kun on nyt ollut pari päivää lomalla niin on ollut hyvin aikaa miettiä (tai no näitä asioita tuli kyllä mietittyä jo silloin kun yritti epätoivolla lukee kokeisiin :D), mitä sitten keväällä koulun suhteen tekee erilailla. Esimerkiksi se lukeminen, mikä jäi parin ensimmäisen kuukauden aikana vähän vähemmälle on sellainen asia, jossa tsemppaan :) vältetään loppupaniikki, asiat jää pienissä osissa paremmin mieleen ja ehtii kertaillakin ennen kokeita. Nämä vinkit ois varmaan aika moni osannut kertoo mulle jo syyskuussa, mutta oppia ikä kaikki :D




Näkymää kämpän ikkunasta takapihalle :)
nätisti se ruoho vihertää joulukuun lopussa



Asiasta kolmanteen, Tallinnan talvi ei turhan luminen ollut, mutta tosi nätisti oli kyl monet paikat laitettu joulua varten :) Lunta ei ennen tätä jouluviikkoa Tallinnasta löytynyt kun ihan ajoittain (esim.se marraskuun Tooga-sitseille ajoittunut lumisade). Itseäni ei lumen puuttuminen turhan paljon loppujen lopuksi haitannut, sama se miltä ulkona näyttää kun istun sisällä lukemassa kuitenkin. Eipähän tule kouluun mennessä liukasteltua niin paljon kun on pari astetta lämmintä.


Vanhan kaupungin joulutunnelmaa, Raekojaplats kuva: Lotta M.)
Jouluksi kotiin :)


Jotenkin tuntuu tosi oudolta olla Suomessa taas vajaan kahden kuukauden jälkeen. Ensimmäinen syksy meni älyttömän ja nyt  ajattelinkin käyttää loman niin pitkälti kuin  mahdollista, just niihin asioihin mitkä koulun ja töiden takia jäi  vähemmälle parin viime kuukauden aikana. Käytännössä tää  meinaa, että syön niin paljon kun ehdin, käyn salilla ja makaan vaan  sohvalla tekemättä mitään. ja sit joo nään niitä täällä asuvia  kavereita, joita on ollut   ikävä <3

lomalomaloma <3 ja uus kuntosali testaukseen
Koska lahjapaperin käyttö on liian mainstream ja mulla on lomalla aikaa olla
 luova. not. kuvaa tää sentään mun joulua kun on aikaa istua
kaks tuntia lattialla väkertämässä jotain näin maailmaa mullistavaa, 























Loppuun tarttee sanoa vielä, että tosi hyvä fiilis jäi ensimmäisestä semesteristä ja syksystä Tallinnassa. Innolla odotan mitä kaikkea kevät tuo mukanaan!



Rauhallista ja Rentouttavaa Joulua kaikkien Tallinnan Tallaajien puolesta!
Levätkää, rentoutukaa ja viettäkää aikaa läheisten kanssa :)

- Sara





tiistai 16. joulukuuta 2014

Suomalainen opiskelija - Turistiko vai paikallinen Tallissa?

Nii-in, Tsau vaan kaikki Suomenlahden toisella puolen! Olen siis vielä niin sanotusti etelässä kokeiden muokattavana, enkä vielä viikkoon pääse tulemaan "visiitille" Suomeen. Kun aivan rehdisti tässä todistellaan, niin viime blogaus-kerrastani aika on lentänyt yllättävänkin nopeasti. En oikein osaa uskoa, ettei minulla ole koti-ikävä ja olen jotenkin sulautunut Tallinnan yliopisto-rytmiin, sillä käytökseni on täällä muuttunut jotenkin rutinoidummaksi ja säännöllisemmäksi - ai, että kokkaanko? No en. Koti-ikäväni kuitenkin paljastuu, jos paljastuu, heti kun pääsen Suomeen joulun viettoon - haluankohan enään tulla takaisin? Ainakin vierailevat tähdet Suomesta haluavat aina mahdollisuuden tullessa käväistä useita kertoja ja melkein jopa pakottavat oppaaksi, puhumattakaan siitä, että sain edellisen oppilaitokseni opiskeluvastaavan tulemaan vierailulle...:)


Tämä aurinkoinen ja kirpeänlämmin näkymä marraskuussa
Rotermannin asunnostani.
Etelästä ja Suomesta puheenollen voisin näin tulevana juristina väittää, että joskus eteläkin tuo lunta sinne Pohjolaan, sillä sinä päivänä kun marssin Eckerölinelle - joka suuntasi kohti pohjoista - lumi oli maassa jo Tallissa ennenkuin se ehti koskettaa Helsingin maaperää; väite etelässäetelässä opiskelemisesta kumoutuu siis tyystin ;) Näitä hauskoja vitsejä varmasti tulee ajan mittaan lisää!



Raekoja-aukio joulukoristeineen
Ihan pakko laittaa oma versio Raekoja-aukiolta taas kerran, jossa otin muutamia askelia heti Jazz-klubikäyntini jälkeen. Vaikka lunta ei tuolloin ollut, niin kieltämättä Vanha Kaupunki näyttää jatkuvasti parhaimpia puoliansa - varsinkin iltaisin joulusalla. Kyseiseltä joulutorilta saa lämpimiä tossuja ja muita lämmin-aiheisia tuliaisia Suomeen sekä pientä lämpöä tuovaa Vanilla Glögiä heti nautittavaksi :)




Teatteri no99:n perjantai-ilta

Lipsautin jo jotain yhdestä Jazzklubista, joka toimii Solaris-ostoskeskuksen tuntumassa. Siellä voi nauttia melkein joka perjantai-ilta live jazz musiikista heti rankan ja informatiivitäyteisen kouluviikon jälkeen, joissa tunnelmaa luo yleisesti Baltiamaiden eri yhtyeet. Joidenkin tyylit ovat rauhallista ja perinteikästä jazzia, jonka tuntumassa on mukava jutella ystävien kanssa ja taas toisaalta huomiota ryöstävää vapaasuuntaista jazzia, joka mielestäni menee niin kummalliseksi etten osaa sitä arvostella.. Tässä suhteessa voin yhtyä kaverini "ymmärtämättömään"-tilaan jazzista, jos se kipuaa yhtä rivakaksi kuin edellinen käynti - huhuh.


Ai niin, täytyyhän tässä jakaa jotain myös opiskelusta ja  opintoaikani yksi kohokohdista! 


Reval Cáfen opiskelutunnelmaa
Vanhassa Kaupungissa
Yleisesti ottaen oppimiseni tapahtuu luentojeni ulkopuolella, lueskellen muistiinpanojani ja tutkiskellen opetusmateriaaleja. Englannin kieli on avannut mahdollisuuksiani tutkia ja ymmärtää hyvinkin laaja-alaisesti eri alueita laista ja ylipäätänsä kaikesta kiinnostukseni kohteista. Osaan nyt jopa puhua paremmin englantia kuin koskaan ennen - en nimittäin kuulosta suomalaiselta puhuessani sitä, enkä myöskään arastele kielenkäyttöäni yhtä paljon kuin opintojeni alussa. 







Ilmailulaista kiinnostuneena ja motivoituneena.
Toinen hyvä tiedon kultakaivos on "Rahvaraamatukogu" eli Kansankirjasto, jossa voit viisastua omalla alallasi lukemalla erilaisia teoksia ja opiskella rauhassa ilman minkään näköistä häiriötä. Täytyypi tässä muistutella, että muista pitää juomapullosi korkki kiinni! Syynä lienee kirjojen sienestyminen niiden ollessa kosteita. Ymmärtääkseni kirjoja tästä kirjastosta et voi myöskään lainata kotiisi - ne jäävät sinne mistä ne löysitkin. Sinäänsä se ärsyttää, kun ei voi ottaa kotosalle luettavaksi. Toisaalta ymmärrän sen hyvinkin, sillä tuossa kuvassa on yli 250 euron arvoista paperia - kylläh. ;) 


Pakko jakaa minua hyvin visualisoiva kuva tänne blogiinkin. Ihan sen kunniaksi, kun löysin uuden Shotokan Karate-seuran Tallinnasta! Nyt rutiinini koostuu pääsääntöisesti opiskelusta, syömisestä, treenaamisesta, karatesta ja nukkumisesta. Mutta tärkeintä on muistaa pitää mittoja tulevaisuuden suhteen korkealla ja mennä etiäpäin asenteella. Sen ainakin olen oppinut, ettei voi koskaan lopettaa oppimasta jotain uutta joka päivä täällä Tallinnassa :)

Opiskelijahaalari ja
tulevan lakimiehen
perus poseeraus
Otsikkooni vielä totean sen, että vaikka asustankin Tallinnassa ja Suomi on noin 80km päässä suoraan ikkunastani katsoen vasemmalla, niin mikään ei voi korvata sitä erityistä paikkaa sydämestäni Suomelle! Mutta hyvät suomalaiset ja suomenkielen omaavat, ei muuta kuin nauttikaa mistä nyt ikinä nautittekaan, ja muistakaa viettää ikimuistoisin joulu. Näillä sanoilla hyvää loppu-verryttelyä kunnes ollaan jo ovesta astuttu uuteen vuoteen :-) Jatkan nyt rutiiniani treenausvaiheelta ja sitten jatkan lukemisiani! Nähkäämme siis helmikuussa. And,



I'll Be Back Soon!
-Christer P.



tiistai 9. joulukuuta 2014

Työskentely ja Yrittäjyys Virossa


Tää ei nyt suoraan liity aiheeseen, muttakun joulutori!! :)

Moikka moi!

Kaikki on varmasti kuullut juttua, että Virossa on palkat huomattavasti alhaisemmat kuin Suomessa. Yllätyin kuitenkin tänne tullessani siitä, miten suuria tuloerot oikeasti ovat. Keskiverto virolainen tienaa noin 900e kuussa, mikä on jo oikeastaan korkea palkka, sillä hotelli- ja ravintola-alalla kuukausitulot jäävät noin 600 euron tienoolle. Hyvä vertailukohde on myös esimerkiksi paikallinen McDonald's, joka tarjoaa uudelle työntekijälle liksaa huimat 3,30e tunnissa… Tänne ei siis varsinaisesti kannata tulla töihin euronkuvat silmissä. Silti moni suomalainen opiskelija työskentelee täällä opiskelujen ohella, miksi?

No, ensinnäkin suomalaiset opiskelijat ovat aika kovassa huudossa virolaisilla työmarkkinoilla, vaikka ei edes puhuisi paikallista kieltä. Syynä tähän on se, että monet virolaiset yritykset toimivat jo/haluavat siirtyä myös suomalaisille markkinoille ja näin ollen tarvitsevat kielitaitoista henkilökuntaa. Tai vaihtoehtoisesti Virossa toimiva suomalainen yritys haluaa palkata täällä olevia suomalaisia listoilleen; näin he myöskin säästävät palkkakuluissa, sillä täällä maksetaan liksaa lähestulkoon paikallisen palkkatason mukaan. Meillä on oma yhteisö Tallinnassa opiskeleville suomalaisille, johon sataa melkein viikoittain työtarjouksia; pääosin myynti-, markkinointi- tai rahoitusalan hommia.


Täällä etelässä paistaa aina aurinko...

Niinkuin jo kävi selväksi, Virossa työn tekeminen ei ehkä ole se paras tapa tienata, mutta täällä työskentely voi tuoda opiskelijalle kullanarvoista työkokemusta tulevaisuutta ajatellen. Oman alan hommia on aika helppo saada. Voisin väittää, että jokainen suomalainen opiskelija, joka täällä haluaa töihin, löytää kyllä töitä. Monet opiskelijat ovat esimerkiksi aloittaneet uransa Nordeassa Tallinnan konttorissa asiakaspalveluhommissa ja sittemmin siirtyneet suoraan Nordean listoille Suomeen. Kaikki kauppisopiskelijat tietää, että Suomen Nordeaan ei ole helppo päästä, sillä hakijoita on tuhansia. Mutta kun on jo “talon sisällä” vaikkakin Virossa, on siirtyminen paljon helpompaa.


Eli siis kun seuraavana huurteisena viikonloppuna hukkaat Nordean pankkikorttisi ja soitat asiakaspalveluun sen sulkemisesta, mitä todennäköisemmin sinulle vastaa juuri Tallinnassa asuva suomalainen opiskelija! 


Itse aloitin Tallinnassa työskentelyn tänä syksynä, oikeastaan hetken mielijohteesta, kun eteeni tupsahti mielenkiintoinen ilmoitus. Kamppailu- ja fitness alalla toimiva yritys nimeltä Budopunkt haki itselleen markkinoijaa Suomeen avattavaa verkkokauppaa varten.  Tämä syksy onkin kulunut nettisivuja kääntäessä, tuotekuvauksia kirjoittaessa ja markkinointisuunnitelmaa juoniessa ja toteuttaessa. Pääosin olen tehnyt töitä etänä omalta koneelta, ja noin kerran viikossa käynyt toimistolla moikkaamassa ja palaveeraamassa muiden kanssa. Muutama viikko sitten saatiinkin itse sivusto auki ja kampanjat käyntiin.  Jes! Kokemuksena tämä projekti on ollut todella opettavainen ja mielenkiintoinen, olen vihdoin päässyt testaamaan koulussa opittua teoriaa käytännössä. Isona plussana myös se, että tässä kyseisessä yrityksessä on ihan huippu henkilökunta ja sitä kautta onkin tullut nippu uusia ystäviä!  Jos kiinnostaa kurkata, mitä ollaan saatu aikaan, niin verkkokauppa löytyy osoitteesta www.budopunkt.fi ja Facebookista nimellä Budopunkt Suomi.

Kotioffice

Myös monet suomalaiset yritykset ovat löytäneet Viron mahdollisuudet, sillä täällä yrittäjiä ei rankaista superkovilla veroilla niinkuin Suomessa. Päinvastoin, yrittämistä halutaan tukea ja siitä saa helposti kannattavaa. Suomalaistaustaisia yrityksiä on arvioitu olevan Virossa jo yli 4000. Suurin syy tähän on juurikin se,  että yrityksen perustaminen on helppoa ja Virossa on edullinen yritysverotus.  Täällä yrityksen tuloista verotetaan vasta sitten, kun omistajat nostavat yrityksestä rahaa ulos. Eli siis talletetuista ja yritykseen sijoitetuista tuloista ei tarvitse maksaa veroa ollenkaan. Ja lisäksi tietenkin tällä puolella lahtea materiaalit, tilavuokrat ja henkilökunta on paljon edullisempaa kuin Suomessa. 

Viro tarjoaa siis paljon hyviä työskentelymahdollisuuksia suomalaisille, eikä pelkästään toisinpäin :)

Esimerkiksi tänne voi Tallinnassa lampsia oman bisnesideansa kanssa saamaan neuvoja ja apua starttaamiseen.



Mahtavaa joulun odottelua, palataan taas ensivuoden puolella!

-Tiara










tiistai 2. joulukuuta 2014

Tere! Kuidas läheb? - Mitä sulle kuuluu? :)

Hei kaikille ja Teretulemast Eesti keele imelise maailma!

Sellel korral me räägime Eesti keelest, kuidas seda õppida, kas see on lihtne keel ja kuidas ma ise sellest olen kasu saanud.
Varmaan suurimmaksi osaksi ymmärsittekin edellisen lauseen, koska onhan viron kieli kuitenkin meidän sukulaiskieli, mutta kerrataan vielä varmuuden vuoksi, että tällä kerralla siis puhun viron kielestä, miten sitä voi oppia muutenkin kuin oppikirjaa lukemalla ja miten itse olen hyötynyt siitä sekä miksi sitä kannattaisi opiskella.



"Viron kieli on suomalaiselle helppoa: kissa on kass ja kassi on kott" - oli Helsingin Sanomien kulttuuriblogin otsikko tämän vuoden heinäkuussa ja pitäähän se paikkaansa. Paljon on samoja tai samankaltaisia sanoja kuin suomen kielessä ja se helpottaa kielen oppimista sekä etenkin sitä miten sanat jäävät muistiin. Mikäli osaat suomen ja englannin lisäksi esimerkiksi ruotsia tai venäjää, niin muuttuu viron kielen opiskelu vielä helpommaksi sillä viron kielessä on paljon sanoja myös näistä kolmesta kielestä.
Tässä hieman esimerkkisanoja viron kielestä: kool = koulu, laev = laiva, meri = meri,
mets = metsä, raha = raha ja kaikki numerot on samoja muutamien kirjaimien eroja lukuunottamatta.
Mutta ihan näin helppoa se ei aina ole, sillä tutulla suomenkielisellä sanalla voi olla ihan eri merkitys viron kielessä. Näistä myös esimerkkejä: mm. jos ollaan mattokaupoilla Tallinnassa ja myyjä alkaa puhua vaipoista, niin ei pidä olla kummissaan sillä matto on viroksi vaip ja monikossa vaibad. Joten jos myyjä sanoo että "See on hea vaip", kannattaa se ottaa ja mikäli ihmettelet edullista hintaa ja sanot, että "Onpas halpa matto" niin voi puolestaan myyjä pettyä sillä viroksi halb tarkoittaa huonoa eikä suinkaan edullista hintaa.


Tämä lause Tallinnan Prismoissa herättää hieman hilpeyttä näin suomalaisittain :-)



Omalla kohdallani viron kielen opiskelut alkoivat heti koulun alettua, kun menin Viron kielen ja kulttuurin kurssille, joka oli tarkoitettu vain suomalaisille opiskelijoille, eli lähtötaso oli huomattavasti korkeampi kuin ihan tavallisella viron kielen alkeiskurssilla. Meitä oli noin parikymmentä suomalaista opiskelijaa ja jopa opettajamme puhui suomea, joten opiskelu oli oikein tehokasta vaikkei kurssista arvosanaa saanutkaan, ainoastaan pass or fail.

Kurssin jälkeen kielen opiskelu on jatkunut omatoimisesti lähinnä tv-ohjelmien tekstityksiä katsellen sekä kotiin tulevaa ilmaista sanomalehteä nimeltä Pealinn (pääkaupunki) lueskellen. Lehden läpi selaaminen on muutenkin hyvä idea, jotta myös tietää mitä ajankohtaista Tallinnassa tapahtuu.
Säästetään viimeinen tärkeimmäksi - itse kielen puhuminen, se on kaikista tärkein ja ehdottomasti paras tapa oppia kieltä. Aluksi se lähtee liikkeelle pienistä asioista - sanomalla "Tere! Kuidas läheb?" (Mitä kuuluu) ja juttelemalla ihmisten kanssa koulussa ja baarissa. Tärkeää on kuitenkin käyttää kieltä edes jossain muodossa päivän aikana joko puhumalla, lukemalla tai kirjoittamalla ja mielellään välttää pitkiä jaksoja jolloin ei käytä kieltä ollenkaan.

Aine, jolla kieli kuin kieli alkaa sujumaan kuin voideltu





Viron kieltä on kiva puhua virolaisten kanssa oli sitten kaupassa, koulussa tai baarissa! He myös mielellään aina kehuvat mikäli osaat puhua viroa. Sitä kautta oppii lisäksi tuntemaan paremmin etelänaapurimme asukkaita sekä heidän kulttuuria ja historiaansa. :-)
Suomen ja Viron välinen liikenne on aina ollut vilkasta ja suhteet maiden kesken läheiset ja väestön liikkuminen maiden rajojen yli vain jatkaa kiihtymistään. Viro on suomalaisten suosituin matkakohde ja virolaiset Suomessa ovat toiseksi suurin vähemmistöryhmä heti venäläisten jälkeen.
Näistä syistä en ihmettelisi vaikka joskus myöhemminkin tulisin tarvitsemaan viron kielen taitoja.

Sellist infot sellel korral ja kui järgmiseks kirjutan ongi juba aasta 2015!
Sel puhul soovingi teile kõigile häid ja rõõmsaid Jõule! :-)